Vroeger zat er niets anders op dan de nieuwslezer op zijn blauwe ogen te vertrouwen en het nieuws voor zoete koek te slikken. Tegenwoordig is de mediaconsument minder afhankelijk en goedgelovig. Via internet hebben we toegang tot een enorme hoeveelheid informatie en feiten waar we journalisten geregeld mee om de oren kunnen zwaaien.

Aan de ene kant wordt de media steeds vaker geconfronteerd met een groeiend wantrouwen vanuit de consument. Aan de andere kant hebben we de neiging om blind te vertrouwen op nieuws en feiten die naar voren komen in blogs of trending topics op Twitter.

Soms lijken we het juist te waarderen dat de media een loopje nemen met de waarheid. Satire, zoals we gewend zijn van bijvoorbeeld De Speld of Lucky TV. Maar we krijgen ook vaak een kijkje in de journalistieke keuken: in kranten verschijnen rubrieken waar internetfeiten en rondzingende nieuwsberichten worden gecheckt op waarheid. En in televisieprogramma’s is de research het doel zelf.

Wat doen deze openhartigheid en feitenchecks met ons vertrouwen in de media? Is er sprake van een vertrouwensbreuk tussen nieuwsconsument en journalist? Maken we vaker gebruik van de optie om zelf te checken en te verifiëren? Of willen we juist het liefst direct geloven wat we zien, horen of lezen?

Wie geloof je en wat schiet je liever af? Tijdens Time to Talk #1 – Shoot the Messenger gingen jonge en oude mediamakers in Utrecht het gesprek aan met de mediaconsument. O.a. Hans Laroes (oud-hoofdredacteur NOS Journaal) schuift aan om zijn visie te geven

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…