Samenwerken doen we met een open vizier en met competenties als een ‘kritische houding’, maar ook een ‘verbindend vermogen’. Wij beheersen het bouwproces en focussen ons op teambuilding met als doel om samen een goed plan te kunnen maken. Zo werken wij aan plannen die beter, sneller, goedkoper en met meer plezier worden ontwikkeld.
De vormen van samenwerken verschillen. Termen als co-makership, LEAN-werken, ketensamenwerking en BIM zijn ons niet vreemd.
Vroegtijdig met een aannemer aan tafel zien wij als een enorm voordeel en een kans, met als resultaat een voorspelbare, doorlopende planning en proces, een betrouwbare prijs, en een reductie van faalkosten. Totaal samenwerken is succesvol samenwerken met meer kwaliteit voor een standaard of lagere prijs, waarbij open BIM het ideale middel is om dit te bewerkstelligen.
Heren 5 is al 2 jaar geleden over gegaan van het traditionele 2D tekenen naar het tekenen in 3D, om vervolgens eenvoudig de stap naar het BIM te kunnen maken.
Onze eerste parktijkervaring was bij het project ‘De Spieghelbuurt’, te Alkmaar. Hier hadden we de werktekeningen al voor gemaakt en werden we door aannemer ‘Van Wijnen’ gevraagd om naderhand een BIM-model te maken voor fase 1 aan de hand van de definieve 2D tekeningen. Tezamen met de ketenpartners hebben we de randvoorwaarden uitgezet en het model opgebouwd, waarna zij hun eigen onderdelen konden implementeren middels aspectmodellen. Met behulp van een modelchecker zijn er clashes uitgevoerd waarna de modellen geoptimaliseerd konden worden. Met succes is het gebouw vervolgens tot uitvoering gebracht.
Voortbordurend op deze kennis hebben we voor ‘De Spieghelbuurt’ fase 3 volledig vanaf DO in 3D opgezet, om na de bouwaanvraag de werktekeningen efficiënt in BIM te kunnen maken. Met uitzondering van de details is al het tekenwerk in deze fase, dus ook de 2D tekeningen, middels BIM gegenereerd. Hierdoor is de kans op afwijkingen tussen het 2D tekenwerk en het BIM-model uitgesloten, wat in fase 1 nog een risico was.
Onze volgende ervaring in BIM is met aannemer ‘De Nijs’ voor het project ‘De Kolenkit’, te Amsterdam. Zij gebruiken BIM al in een vroeg stadium om te kunnen calculeren. We hebben de bouwaanvraag tekeningen dan ook middels BIM gegenereerd en hebben een model kunnen leveren volledig naar de wensen en voorwaarden van de aannemer. Zo voldoet het model volledig aan de RGD norm en is er gebruik gemaakt van de NLsfb codering voor de elementen. Momenteel zijn we bezig met de werktekeningen fase.
Doordat bovenstaande aannemers geloven in een vroegtijdige samenwerking en ‘open BIM’, waarbij het niet uitmaakt welke software er wordt gebruikt, hebben wij kunnen aantonen dat we met ons programma uitstekend kunnen inspelen op de wensen en voorwaarden die een aannemer aan ons stelt. We zijn hiermee een serieuze partner om middels een nauwe samenwerking een soepel totaalproces te garanderen en tot een goed BIM-model te komen.
Inmiddels worden vrijwel alle inkomende projecten vanaf DO in 3D danwel BIM uitgevoerd, omdat wij geloven in de voordelen en we ons op dit gebied willen blijven ontwikkelen. Het model wordt daarnaast niet alleen gebruikt voor BIM, maar tevens halen wij hier onze visualisatiebeelden uit om het ontwerp inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld voor de bouwaanvraag of voor verkoopbrochures.