Universell utforming handler ikke om ekstra løsninger for mennesker med funksjonsnedsettelser. Ved å tenke på de som har ekstra utfordringer når vi designer og utvikler nettsider, vil det føre til bedre løsninger for ALLE. Denne presentasjon vil gi informasjon om universell utforming som alle i utviklingsbransjen burde vite om, i tillegg til å vise noen enkle teknikker alle produktfolk, designere og utviklere bør kunne for å gjøre nettsidene bedre for alle.
Akkurat som en trapp er vanskelig å gå for en som bruker rullestol, kan nettsider være vanskelige å lese for en som er svaksynt eller en som er blind. Det finnes trapper med gangvei på tvers, som også er positivt for alle som har barnevogn eller en trillekoffert. På samme måte vil det at vi tar hensyn til en svaksynt som må forstørre en nettside flere hundre prosent, gjøre at vi samler det som hører sammen. For en svaksynt vil det gå fra umulig til mulig å forstå nettsiden, mens det vil for oss andre gå fra litt vanskelig til en mye bedre brukeropplevelse. Det finnes flere teknikker som er lette å gjennomføre, og som vil gjøre at vi finner utfordringer for mennesker med funksjonsnedsettelser. Disse teknikkene hjelper oss å lage bedre nettsider for alle. Presentasjonen vil også vise hva vi har gjort i FINN.no på området, som kanskje kan inspirere andre til å gjøre tilsvarende. Loven for universell utforming er kommet for å bli. I stedet for å tenke på loven som et pålegg, vil denne presentasjonen vise hvordan den heller kan være en inspirasjon til å lage gode nettsider for alle. Vi kan bli eksperter, og snart kommer resten av Europa for å lære!
Lotte Johansen
Seniorutvikler i FINN.no. Hovedsakelig backend-utvikler med java som hovedspråk, men leker litt i alle lag. Ble engasjert i universell utforming i 2014, og har vært med å starte en grasrotgruppe av designere og utviklere i FINN.no som jobber med å spre kunnskap om universell utforming i FINN. Opprinnelig sivilingeniør i kommunikasjonsteknologi fra NTNU, og har jobbet på et EU-prosjekt om fremtidens mobile tjenester før FINN fra 2008.