De overheid neemt namens ons allemaal besluiten. Ze maken beleid en voeren het uit. Het volk als opdrachtgever mag dat controleren en heeft daarvoor de onderliggende documenten nodig. De wet die dat regelt is de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). Maar hoe mooi de woorden ook op papier staan de weg naar transparantie is vaak erg moeizaam.

In deze documentaire ziet u enkele van de problemen, een oplossing en vooral de staat van Nederland, een land dat vaak roept heel transparant te zijn. Maar is ons land dat ook? En staan wij er voldoende bij stil dat het recht op informatie een mensenrecht is en houden we ons ook aan de mensenrechten? Politici, Wob-experts, advocaten en een wetenschapper geven hun mening.

Woberator, de documentaire is een project van Stichting Dat Zou Jij Wel Willen Weten, gemaakt door Sebastiaan ter Burg en Brenno de Winter.

Op verzoek van de VNG is het volgende reactie van de VNG op de documentaire hier geplaatst:
----------------------------

"De Vereniging van Nederlandse Gemeenten herkent zich niet in het geschetste beeld. We zijn juist een groot voorstander van openheid en transparantie bij gemeenten. De VNG heeft daarom zelf ook vrijwel alle belangrijke informatie actief op de eigen site geplaatst."
----------------------------

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…