Húsvét alkalmából szélsőjobboldali katonásdi kezdődik a hetek óta terrorizált gyöngyöspatai romák házainak tőszomszédságában. A nácizmussal rokonszenvező, Véderő nevű paramilitáris szervezet háromnapos kiképzőtábort hirdet a Gyöngyöspata szélsőségeseitől megszerzett borospincéknél. A cigányok azt gondolják, hogy a tábor célja, hogy összeütközést provokáljanak ki velük, és az esetleges sérülések vagy áldozatok révén országos támadásba kezdhessen a Jobbik a többszázezres magyar cigányság ellen. A feszültség kézzel fogható, a helyzet halálosan komoly. A négyszázötven főnyi közösséghez tartozó gyermekeket a Magyar Vöröskereszt biztonságos helyre szállította. A rendőrség ezúttal először alkalmaz egy új rendeletet, mások megfélemlítésére alkalmas öltözetük miatt őrizetbe veszi a Véderő vezetőit. A belügyminiszter a helyszínre hajtat, a gyöngyöspatai cigánygyűlölők a szőlőtőkék pusztulását akarják a cigányok nyakába varrni.
Közülük sokan a cigányok elüldözését várhatják a fejleményektől, mások tán ennél is durvább eseményeket. Miért most? Mert mostanra sikerült a jobboldali a szélsőjobboldali, és a részben szélsőjobb által ellenőrzött állami média segítségével a neonáci gondolatokat a lakosság jó részének fejében elültetnie.

Pintér Sándor rendet ígér, és szerszámot a cigányságnak. Megérkezik Farkas Flórián a magyar cigányság képviselője, akit kifütyülnek és árulással vádolnak a romák. Számos, cigányok mellett kiálló civil is a helyszínen tartózkodik, élő pajzsként a patai cigánysoron töltve az éjszakát.
A Véderő azonban inkább, mint az ideiglenesen hazánkban állomásozó Szovjet Hadsereg, öröklakások helyett örökbe kapta a pincéket, állandó rozsdás szögként a gyöngyöspatai cigányok sarkába verve.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…