Producent | Michiel Hogenboom | studiohunting.nl
Regisseur | Maarten Tromp | maartentromp.net

De conservering van hedendaagse beeldende kunst vormt een blijvende uitdaging voor musea. Kunstenaars maken multimediakunstwerken en installaties van vergankelijke materialen als was, rubber en PURschuim. Kunnen deze werken bewaard blijven voor de kunstliefhebbers van de toekomst?

Hoe bewaart en installeert museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bijvoorbeeld Notion Motion van Olafur Eliasson? Dit werk beslaat 1.500 m2 en bestaat uit water, licht en beweging.

Hoe gaat een museum om met kunstwerken die gebaseerd zijn op gedateerde technologie? Een grote groep experts werkte aan de complete restauratie en digitalisering van Exchange Fields, een tien jaar oude interactieve video-installatie van Bill Seaman uit de collectie van Museum Ostwall in Dortmund.

Is Tate Modern in staat om de authenticiteit te bewaren van de verworven performance This Is Propaganda van Tino Sehgal? De kunstenaar staat geen enkele vorm van documentatie toe: zal het museum dit werk toegankelijk kunnen maken en houden voor het publiek?

Dit soort onderwerpen vormen het werkterrein van conservatoren en restauratoren in musea voor moderne en hedendaagse kunst. De documentaire Installation Art: Who Cares? biedt een breed (museum)publiek een blik achter de schermen om inzicht te geven in de dagelijkse praktijk van het beheer en behoud van installatiekunst. De film duurt een half uur, is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

Samenwerking
Installation art: Who Cares? is in opdracht van de SBMK tot stand gekomen in samenwerking met een groep conservatoren en restauratoren van 35 Europese musea, met financiele ondersteuning van het EU Culture Programme. Allen waren betrokken bij twee Europese onderzoeksprojecten over conservering, presentatie en documentatie van complexe kunstwerken: Inside Installations (2004-2007) and PRACTICs (2009-2011).

Stichting Behoud Moderne Kunst | sbmk.nl

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…