L.C. Ulmer zingt op zijn veranda over Roosevelt, Martin Luther King en James Meredith, de eerste zwarte student op de Universiteit van Oxford, Mississippi. James Super Chikan Johnson bezingt zijn jeugd op de katoenvelden. Vietnam-veteraan Josh Razorblade Stewart verwerkt in zijn songs een posttraumatisch stress-syndroom en het verdriet om zijn overspelige geliefde. Hip Hopper Enoch 7th Prohet verwoordt de eerste teleurstelling van de jonge Afro-Amerikaanse generatie op Barack Obama en de jonge Kechelle Britton rapt over de uitzichtloosheid van het arme Zuiden:
Yeah, I know it’s hard, but I’m ripping my town
niggers be all around and the black singer rocks
but I got rocks and cocaine in my socks
Maarten Schmidt & Thomas Doebele gingen op zoek naar de oude bluesvertolkers en naar hun moderne opvolgers, de rappers en hiphoppers. Ze reisden naar de Mississippi-delta, de katoenvelden van het Amerikaanse Zuiden, de bakermat van de low blues. De bluesvertolkers vertellen over het verleden, het slavenbestaan, de discriminatie, de oorlog in Vietnam, Afghanistan, de huidige economische crisis en hun verwachtingen van Barack Obama.
Ze zien hun eerste zwarte president op de televisie en lachen om diens grap over de kosten van de nieuwe presidentiële helikoptervloot:“De helikopter die ik heb lijkt me voldoende. Ik heb nooit eerder een helikopter gehad. Misschien ben ik iets tekort gekomen.” Anderen zijn kritisch:
My President is black, with blood on his hands.
What’s this change that you talk about?
Blind Mississippi Morris Cummings hoort tot de oudere generatie, heeft de strijd om gelijke rechten aan den lijve ondervonden en is geduldiger: “Wellicht maken wij het nog niet mee, maar onze kleinkinderen en achterkleinkinderen krijgen meer kansen en zullen zich niet zoals wij hun hele leven op hoeven te werken uit de ellende.”
Oh, Mr. Obama, they make fun of you, they don’t wanna say it because you’re black,
They make fun of you, you’re on the wrong side of the track.
Mr. Obama, please don’t give up on the dream,
Yeah, I hope when the change comes, man, lord knows, you’ll still be on the scene
Maarten Schmidt & Thomas Doebele maakten een documentaire over de Amerikaanse samenleving van nu aan de hand van de vertolkers van de blues en de nieuwe generatie hiphoppers en rappers. Het zwarte commentaar op de Amerikaanse geschiedenis en politiek, de huidige crisis, de verwachtingen en teleurstellingen over de eerste zwarte president van de Verenigde Staten.
14 Juni 2011 Stichting Zig/Zag & Filmcompagnie Schmidt & Doebele