Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της βίας και των συγκρούσεων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 -- και πολλοί από αυτούς δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Σε αυτή την ταινία ντοκιμαντέρ, ο Λακντάρ Μπραχίμι, ο Τζίμυ Κάρτερ και ο Ντέσμοντ Τούτου συναντούν τέσσερις εφήβους στο νησί —δύο Ελληνοκύπριους και δύο Τουρκοκύπριους— για να μάθουν για τις προσπάθειες να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανα των θυμάτων και να επιστραφούν στις οικογένειές τους. Το ταξίδι τους δημιουργεί δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τη φύση της συγχώρεσης και το πώς κοινότητες που ζουν δίπλα δίπλα διαχειρίζονται συγκρούσεις του παρελθόντος.

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε σε ειδικές προβολές στη Λευκωσία και στο Λονδίνο και σε αναμετάδοση στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή τηλεόραση το 2011. Οι Πρεσβύτεροι και οι νεαροί φίλοι τους, Idil, Tayfun, Thalia και Michael, ελπίζουν ότι το ντοκιμαντέρ θα βοηθήσει τις σύγχρονες και τις μελλοντικές γενιές Κυπρίων να κατανοήσουν καλύτερα τις οδυνηρές αναμνήσεις των οικογενειών και των κοινοτήτων τους, αλλά και ότι ο διάλογος και η κατανόηση μπορούν εν τέλει να βοηθήσουν για να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος.

Διάρκεια: 38 λεπτά

Οδηγός συζήτησης του ντοκιμαντέρ: theelders.org/docs/Cyprus_documentary/cyprus-documentary-discussion-guide-el.pdf

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…