In het najaar van 2018 presenteert MoMu de tentoonstelling "Soft? Tactiele Dialogen" op locatie in het Maurice Verbaet Center en focust voor de eerste keer niet op mode, maar op textiel.
In de jaren ’60 en ‘70 vinden zowel feministische, post-minimalistische als fiber art kunstenaars hun weg naar textiel. Ze worden aangetrokken door de esthetische mogelijkheden, het structurele potentieel en de betekenisgevende kracht van dit "zachtere" materiaal, zoals de Belgische kunstenaars Veerle Dupont, Suzannah Olieux en Liberta Ferket.
Hoewel zij zich vaak in de marge van de kunstwereld bewogen, waren hun aanhoudende inspanningen cruciaal voor de acceptatie van textiel als medium voor hedendaagse kunst. In "Soft?" presenteert MoMu het werk van deze eerste generatie in dialoog met hedendaagse kunstenaars als Kati Heck, Nel Aerts, Anton Cotteleer, Sven ’t Jolle, Klaas Rommelaere, Christoph Hefti, Stéphanie Baechler, Ermias Kifleyesus en Kristin Arndt.
De jongste generatie drukt zich complexloos en vrij uit in textiel, even vaak in combinatie met andere media. Deze vrijheid danken ze aan de strijd van die eerste generatie en aan de veranderde perceptie binnen de kunstkritiek dat kunstenaars hun artistieke kwaliteit weinig te maken heeft met stijl of medium, maar wel met artistieke intentie.
"Soft? Tactiele Dialogen" gaat over de vrijheid waarmee kunstenaars zich bewegen tussen verschillende media, over onverwachte toepassingen van textiel, over tactiliteit en aversie, over texturen en de huid van sculpturen.
MoMu is te gast in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen, een kunstencentrum dat zich inzet voor Belgische (naoorlogse) kunst. De jaren ’60 architectuur met monumentale trappenhal van het gebouw en de kunstgalerij vormen het indrukwekkende decor van de tentoonstelling.
Meer info momu.be