UTOPIA / Gildo Bavčević

Dokumentacija Performansa izvedenog 29.08.2011 Helios, Stari Grad, Otok Hvar..

Uronjen negdje duboko ispod površine, bez zraka kojeg suludo pokušavam uhvatiti.
Provociram rub svoje izdržljivosti dok ostajem bez zraka uronjen glavom u posudu s morem, nastojim se smiriti i opustiti kako bih što duže ostao ispod površine, osjećam ljude oko sebe njihovo stremljenje, neki su zabrinuti i ozbiljni, drugi ne mare, šale se i smiju, polako mi nestaje zraka, naprežem se da ostanem još duže i malo duže. Izranjam, udahnem jako i ispunim pluća zrakom, odmah je lakše, otpijem gutljaj Gina, spustim ruke na stol i promatram svoju publiku, oni promatraju mene, umirili su se. Kada sam izronio i snažno udahnuo čak i oni najsumnjičaviji su shvatili da sam stvarno bio bez zraka.

Otpijam gutljaj gina i zaranjam opet. Utopljen u krugu bezizlaznosti, puno je problema koje je gotovo i nemoguće riješiti, trebao bih se i brinuti o onima kojima je još i gore nego meni, misliti na cijeli svijet, na sve ljude, kako onda da budem sretan? Trebam li biti sretan? Danas kao da je osobna sreća postala mjerilo kvalitete čovjeka? Nesretna čovjeka današnji svijet ne želi gledati, sigurno je sam sebi kriv, a nesreća je možda i zarazna? Sigurno je ako priđeš nesretnom da ga možda utješiš, ali nedvojbeno je da ćeš sebe rastužiti, to je opasno! Nestaje mi zraka izranjam.

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka osvajaju svijet, Europska unija je zabranila upotrebu i primjenu ljekovitog bilja, naš gradonačelnik se sprema izgraditi ogromni kip Isusa na Marijanu, ja svaki mjesec sve teže uspijevam sakupiti za stanarinu, ljudi oko mene iz dana u dan izgledaju sve napaćeniji ili krvožedniji.
Ponovo zaranjam. Popio sam već određenu količinu Gina i svaki zaron postaje sve duži, suprotno od onog što sam očekivao. Dio publike je stvarno zabrinut za mene, drugi su otišli, ne mogu me više gledati, imam osjećaj da im je teže nego meni kojemu svaki zaron postaje sve lakši i manje ga bivam svjestan. Zaronim opet i opet, a onda zaboravim sve što se događa oko mene, nestajem, nema me, spavam, drugovi me odnese u krevet.

Gildo.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…