Video: Jerome Siegelaer
2011, 1.57

Aoife Wullur - 'Shades of Light'

Aoife Wullur (1985, Deventer) studeerde in juni 2011 af aan de Design Academy Eindhoven.

Tijdens haar stage in Noorwegen heeft ze kennis gemaakt met het ambachtelijke weven. Daar werd haar gevoel voor authenticiteit en haar interesse voor techniek geprikkeld. Vervolgens nam ze deel aan de workshop Electronic Textiles, gegeven door Joanna Berzowska, één van de grondleggers op het gebied van wearable technologie. De combinatie weven en elektronica heeft ze uiteindelijk meegenomen in haar afstudeerprojecten: 'Shades of Light' en 'Light Divider'.

In de Digitale Werkplaats ontving ze een jaar begeleiding om haar afstudeerwerk te ontwikkelen.

Het valt Aoife op dat we tegenwoordig steeds meer elektronische producten gebruiken, maar dat de technische werking en het gevoel van de techniek worden weggestopt. Het circuit wordt omsloten door plastic dozen, dicht geschroefd en buiten beschouwing gelaten. Ze maakt de vergelijking met fastfood. De reactie erop was slow food. In dit geval spreekt ze van Fast Electronics en reageert ze op eigen wijze door haar introductie van Slow Electronics.
Waar de techniek in een elektronisch product verborgen is, is de techniek van het vervaardigen van textiel vaak direct zichtbaar in de stof. Een geweven stof is een visuele reflectie van de techniek: weven.

Shades of Light
Aoife heeft een eigenzinnige manier ontwikkeld om elektronica met stof te verweven. Banen van dun stroomgeleidend garen vormen afzonderlijke circuits in het weefsel. 5mm LED’s zijn tot figuren gesoldeerd die met kleine neodymium magneten aan de stof worden geklikt. Ze geeft ze de naam Magleds.

Met hun magnetische poten worden ze parallel op de stof geklikt en verbinden ze elk twee banen in het weefsel waar spanning op staat (6V/500mA). Ze spelen met licht, transparantie en gelaagdheid; door ze te verplaatsen ontstaan nieuwe patronen en vormen. Shades of Light is een serie stoffen die een nieuwe dimensie geeft aan gordijnen, draperieën en kamerschermen.

aoifewullur.com

(deze video werd gemaakt in opdracht van Jacki Dodemontová / Digitale Werkplaats 's-Hertogenbosch)

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…