Sok szeretettel köszöntöm a Törzsasztal Borászati és Gasztronómiai Magazin valamennyi kedves nézőjét.
A Fehértói Halászcsárdában egy, az év végi nagy evés-ivások utáni, téli időszakra különösen ajánlható ételt, kocsonyát készít Frank Sándor és Kádár-Németh Matild, amit akár reform, vagy kímélő ételnek is nevezhetünk, hisz sertés helyett ponty lesz az alapanyaga.
Folytatjuk a világfajtákat bemutató sorozatunkat, melyben a francia eredetű Sauvignon Blanc-nal ismertet meg bennünket Pelle László borszakértő, aki megkóstolja és értékeli a Nyakas Pince Sauvignon Blanc-ját.

A kocsonya egy hagyományos, szinte minden európai nép konyhájában fellelhető étel. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből származik. A szólás-mondásaink közül az egyik legismertebb a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”, amely egy valóban megtörtént esethez kötődik, melynek helyszíne az egykori, miskolci Három Rózsa vendéglő volt, ahol egy béka tévedt a kocsonyába. Az étel helytörténeti jelentőségét bizonyítja, hogy 2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez.
Nos, Frank Sándor mesterszakács is kocsonyát készít, ráadásul nem a megszokott sertés alkatrészekből, hanem egy vízi élőlényből, de ne ijedjenek meg, nem békából, hanem egyik legnépszerűbb halfajtánkból, pontyból.

Úgy gondolom, hogy a borismeret, a borkultúra napjainkra az alapműveltség részévé vált, amit az alapokkal érdemes kezdeni, nevezetesen hasznos, ha megismerjük a fontosabb szőlőfajtákat. Borismereti sorozatunk először a világfajtákat, majd a hungarikumokat veszi sorra.
Sorozatunk harmadik részében még mindig a fehér szőlőknél tartunk, mégpedig a francia eredetű Sauvignon Blanc-nal ismertet meg bennünket Pelle László borszakértő, aki megkóstolja és értékeli a Nyakas Pince Sauvignon Blanc-ját is.
torzsasztal.com

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…