3D skannaaminen
kehittyy todella kovaa vauhtia ja teknologiat on juuri nyt kypsymässä. Tällä hetkellä parhaiten toimivat teknlogiat perustuvat laser mittaukseen tai scanline kuvantamiseen. Nämä tekniikat ovat usein melko rajoittuneita kappaleen muodon ja koon suhteen. Lupaavin 3D skannaus tekniikka on kuitenkin menetelmä, jossa tavalliset eri kulmista otetut valokuvat (50-150kpl) kohteesta yhdistetään 3D malliksi jälkiprosessoinnilla. Se toimii jo varsin hyvin ja siihen on juuri tulossa lukuisia eri plivipalveluja jotka mahdollistavat mallin rakentamisen tällä tavoin todella nopeasti ja tarkasti.

3D Tulostaminen

3D tulostamista on ollut olemassa jo käyttännössä yli 20 vuotta, mutta laitteet ovat olleet hyvin kallita sekä hankkia, että käyttää. Käyttö on näin rajoittunut lähinnä design protyyppeihin kun mallit ovat maksaneet helposti satoja euroja. Nykyisin netisssä on useita firmoja, jotka tarjoavat tulostuspalvelua ja halvimmillaan malleja saa tilattua muutamalla kympillä. Teollisuus käyttöön tarkoitetut kaupalliset tulostimet osaavat tulostaa erilaisia muoveja ja useita metalleja tietyin rajoituksin. Tulostus tapa perustuu usein jauheeseen, jonka 'sekaan' tulostettava kappale muodostetaan. Näin ei ole mitään rajoituksia minkämallisia kappaleita voidaan tulostaan eikä tarvitse tulostaa tukirakenteita mallin mahdollisille ulokkeille.

Kaikkein halvin tapa tehdä malleja on tehdä niitä itse omalla kotitulostimella. Näitä on saatavana kaupallisesti noin 1000-2500€ hintaluokassa ja ne tulostavat ABS ja PLA muovia (APS on samaa muovia mistä legot on tehty mm.). Muovi toimitetaan mm. 1kg painavassa 'siima' keränä, joka on paksuudeltaan 1.75mm. Tätä 'siimaa' kuumentamalla voidaan pursottaa muovia tulostimen suuttimesta, joka on tyypillisesti noin 0,40mm paksua. Yksittäiset kerrokset ovat noin 0,30mm korkuisia. Itse tulostamalla laatuun voi vaikuttaa paljon säätämällä asetuksia juuri sopivaksi mallille, joten vielä aika ropelihattu touhua 3D tulostaminen on. Kaupasta on kuitenkin saatavissa kohtuullisen edullisia tulostimia, joita voi käyttää hyvin helposti ja oman tulostimen voi vaikka tulostaa kaverin tulostimella :). Itse tulostamalla tulostaminen maksaa noin 50€/kg ja mallit on yleensä muutamia kymmeniä grammoja.

3D tulostamisen työkulku vielä lyhyesti

1. Scannaa tai luo malli mallinnusohjelmassa (eka vaihe videossa)
2. muokkaa malli tulostimen asetuksilla sopivaksi (usein riittää siirtää se keskelle tulostusaluetta (toinen osa videota)
3. Käynnistä ohjelma tulostimen valikosta (toimii ilman tietokonetta)
4. Odota, että tulostin lämpiää noin 220 asteeseen, jossa APS muovi on sopivan sulaa, jotta tulee ulos, mutta riittävän viileää, että jähmettyy nopeasti muotoonsa.
5. Tulostetaan - tulostaminen kestää yleensä vielä melko kauan - isommat kappaleet kestää tunteja ja pienet kappaleet minuutteja (tulostamani solmu on tosi vaikea kappale ja kestää erittäin pitkään - noin 6-7 tuntia noilla asetuksilla - nopeuttamalla pääsee noin 3h, mutta eilen en ottanut riskiä, että hajoaa)
6. Kun tuloste on jäähtynyt (muutamassa minuutissa) se voidaan ottaa pois alustalta ja tulostaa uusi malli!

3D Tulostamisen tulevaisuus

3D tulostamiseen pistetään kovasti odotuksia ja hurjimmat ennustukset mahdollistavat täydellisen kännykän tulostamista komponentteineen järkihintaan lähitulevaisuudessa. Realistisempaa lienee kuitenkin, että tulevaisuudessa tulostetaan varaosia ja tee-se-itse ihmisille tulee aivan uusi kanava mallintaa itselleen mm. lampun varjostimien tyylisiä uniikkeja design tuotteita sekä pieniä arkisia esineitä avaimenperän tyyliin. 3D tulostaminen on leikkiä vielä toistaiseksi, mutta kyllä markkina on kypsymässä teknologian kehittyessä ja samalla halventuessa.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…