Posle eksperimenta sa solarnom rernom zeleli smo da saznamo vise o ravnim solarnim grejacima.
Zakljucak je:Brzo i lako se prave,nas je davao 50 stepeni celzijusa vise od spoljne temperature.Uz dodatak reflektivne povrsine daje 65 stepeni celzijusa u odnosu na spoljnu temperaturu,sa dve dostize 75 stepeni vise u odnosu na spoljnu temperaturu.
.Grejac postize radnu temperaturu za 5 minuta :)

Procena je da na metar kvadratni dolazi oko kilovat energije,takodje je procena da crni metal apsorbuje oko 80 posto zracenja dok sjajne povrsine mogu do 90 posto da reflektuju.

Reklo bi se da je to prakticna,korisna tehnologija.
U videu mozete videti slike pravih ,velikih solarnih grejaca,nas je samo probno eksperimentalni za proveru a nadamo se pravljenju i mnogo vecih poput onih na slikama u videu :)
Do tada,mozda isprobamo jos neke stvari,poput rada ravnog solarnog grejaca sa dva stakla :) itd.

Materijali korisceni za grejac:
Pleksiglas izdrzava do 400 stepeni,a drvo se pali na 270 stepeni. Najzapaljiviji materijal koji sam koristio je bio selotejp koji se pali na 145 stepena. sledeci po osetljivosti je silikon koji sam koristio koji bi trebao biti izdrzljiv do 250 stepeni celzijusa,pa drvo,pa pleksiglas.

E sada,sto se samog drveta tice,stabilan je do 80 stepeni gde iz njega isparava jedino voda te se moze pojaviti vodena para.
od 80-150 stepeni celzijusa mogu se pojaviti gasovi usled zagrevanja drveta,ti gasovi su zapaljivi mada jos im treba nesto sto bi pokrenulo njihovo gorenje(veca temperatura,varnica itd)
Zapaljenje postaje moguce od 150 stepeni,ali zvanicno se smatra da je 270 temperatura gorenja,moze biti da tu zavisi od vrste drveta.
Nas grejac bi sa reflektivnom povrsinom mogao na letnjih 45 da malo predje 100 stepeni,sto znaci da smo dovoljno daleko od paljenja drveta. i da se i u toku leta ovi grejaci mogu koristiti za grejanje vode(mada ako bi se grejala voda,ipak je bezbednije raditi bez reflektivne povrsine).

Zahvaljujem svima na podrscu,pogotovu Peteru na donaciji tepsije koja je posluzila za grejac.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…