Konstlab är ett samarbete mellan Konstnärliga Fakulteten vid Göteborgs Universitet och Atalante. På Konstlab presenteras aktuell forskning inom konstområdet. Moderator för samtalen är kompositören Ole Lützow-Holm. (Tyvärr saknas slutet av Elisabets anförande.)

Elisabet Yanagisawa Avén – Kroppen möter materian genom rumslighet; ytor, texturer och riktningar, linjer, flöden, tyngder och nyanser. Alla dessa delikata differentieringar är namnlösa. Den konkreta delen av människans existens – vår kropp – beblandas med världens materia. Kroppen befinner sig i ett mellanrum, en passage, där detta kan låtas framträda.
Varje framträdande uppkommer som ett assemblage, en komposition av flera element. Genom att uppmärksamma dessa framträdanden, kan man tala om att begreppsliggöra materia genom att gå in materian och bryta sig in under representationen.
Mitt forskningsarbete handlar om hur vi idag kan artikulera sådana assemblage som en sensibilitetskunskap om världen. Det handlar om att uppmärksamma, skapa och tala om dessa framträdanden; om att se konkretisering leda till abstraktion – en paradox i tänkandets historia.
Genom att använda mig av förmodern japansk tankestil och etos från konstarterna Teets väg och Noh, exemplifierar jag hur en artikulering av dessa konkreta skeenden funnits tidigare. Tänkare jag för dialoger med är Gilles Deleuze, Félix Guattari, Gilbert Simondon, François Jullien och Luce Irigaray.

Elisabet Yanagisawa Avén är doktorand i konstnärlig forskning vid HDK, GU med inriktning på filosofi om materia och kropp. Med bakgrund som modeskapare utforskar hon nu stadier innan representationen tar vid; framträdandet i form av en opersonlig differentiering.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…