Program dogodkov ob projektu re.act.feminism / performativna umetnost 60ih in 70ih let danes je zaključila Nada Prlja s svojim 8-urnim performansom »Svetovni barok«, readaptacijo performansa »Balkan barok« svetovno priznane umetnice Marine Abramović, pri čemer so kosti nadomestile slabe novice v tiskanih medijih.

Poleg nastopa v živo, je bil istočasno na ogled postavljen tudi njen videoperformans z naslovom €(Euro), s katerim Prlja reinterpretira zdaj že zgodovinski performans Thomas Lips iz leta 1975 Marine Abramović, v katerem se je avtorica spraševala po političnih prepričanjih, kar se je v času nastanka performansa lahko bralo kot kritika 'Socializma za socializem' v lartpurlartističnem smislu. Skozi skrajnost posega – vrezovanja peterokrake zvezde na svoje telo – se je Abramovićeva takrat poigrala z idejo o institucionalnem socializmu kot skrajni družbeni obliki. Pri rekonstrukciji performansa v izvedbi Nade Prlje lahko prav tako govorimo o kritiki, pa čeprav zgolj simulira vrezovanje znaka evropske valute € (evra), kar pa po besedah Nemanje Cvijanovića lahko intepretiramo kot oponašanje logiko trivialne prevare, pogosto uporabljane v modernih marketinških tehnikah globalne neoliberalne družbe.

Performans in video performans Nade Prlje sodita v okvir projekta re.act.feminism / performativna umetnost 60ih in 70ih let danes, katerega osrednji del - obsežen video arhiv osemdesetih video posnetkov del pionirk performansa in sodobnih umetnic - je do 29. marca na voljo obiskovalcem za izposojo in ogled v Galeriji Vžigalica na Trgu francoske revolucije 7 v Ljubljani. Projekt je predfestivalski dogodek 15. mednarodnega festivala Mesto žensk.

cityofwomen.org/2009/

adk.de/reactfeminism/

mestnimuzej.si/stran/index.php?mode=showevent&submode=singular&id=7

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…