Glasovi: Vojin Ćetković i Anastasia Larvoll
Montaža: Vesna Đolović
Adaptacija teksta/Režija: Anastasia Larvoll
Snimci: Drenka Dobrosavljević, Anastasia Larvoll, Internet

Muzika: Michael Nyman (Piano), M.Kliegel-N.Hauptman (Betovenove minijature za čelo i klavir), Jazz Police, Keith Jarreth (Blame It On My Youth)

O FILMU – Premijerno prikazan 14. juna 2009. u Kulturhaus Helferei u Cirihu, Švajcarska. (Revidirano izdanje/post produkcija 2012).
Ovaj filmčić je imao čudesan 'životni' put. Kao film je nastao sasvim neplanirano. Trebalo je da bude muzički/video art performans na Svečanoj Akademiji u Cirihu, povodom osveštenja novog nadgrobnog spomenika Milevi Marić-Ajnštajn, prve žene i najbližeg saradnika Alberta Ajnštajna. Njen originalni grob je bio uklonjen zbog neplaćenih grobljanskih računa 1974. Drugi grob na istom mestu, je konačno plaćen i postavljen od strane Vlade Srbije nakon 36 godina nemara. (No, hvala im što se to ipak dogodilo!)
Film su tom prilikom videle gradske vlasti Ciriha, koje su imenovale institut na ciriškom fakultetu ETH (Politehnika) po Milevi Marić-Ajnštajn, decembra 2009. Prikazan je preko 10 puta na RTS 2 i viđen je od strane iznenađujućeg broja ljudi. Otvorio je estonski Festival dokumentarnog filma u Parnu leta 2010, te je prikazan i na EstiTV2. Prikazan je na Festivalu nauke u Beogradu i postao je nastavno sredstvo iz fizike i srpskog u O.Š. Drinka Pavlović u Beogradu. 'Mala moja veštica' je potom prikazana u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, uz predavanje koje je održala autorka filma mr Anastasia Hajdi Larvoll, istoričar. Film je predstavljen i propraćen predavanjem na Matematičkom institutu Srpske akademije nauke i umetnosti u Beogradu 30.11.2010. To je bila prva akademska rasprava o Milevinoj naučničkoj ulozi i doprinosu radu Alberta Ajnštajna i svakako da je bila žustra. Pokrenut je niz seminara, predavanja i rasprava (dr Radoš Bakić), a jan/feb. 2012. održan je akademski ciklus u 4 dela o celokupnom radu i autorstvu A. Ajnštajna na Kolarcu u Beogradu. Tu je film prikazan zajedno sa novom predavanjem, zasnovanim na podacima iz nedavno (2006) otvorenog arhiva Alberta Ajnštajna u Hebr.Univerzitetu u Jerusalimu - knjiga dr R. Milentijević. Marta 2012. je Mileva Marić-Ajnštajn dobila svoju ulicu u Beogradu.

Autori samog projekta podizanja grobnog spomenika u Cirihu su: Milica Čubrilo, Tatjana Garčević i Vukman Krivokuća. Zahvaljujem im se celim srcem na upornosti, dovitljivosti i poverenju!

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…