La Bintou és una noia catalana de la família Jarju Rubí, senegalesa pel costat patern, en Sheriff i catalana (d’origen andalús) pel costat matern, la Loli.
L’any 2009, quan tenia 31 anys, va decidir viatjar al Senegal, si bé coneixia pocs familiars, ja que necessitava tenir una visió més àmplia i ubicar-se en el seu arbre genealògic. També desitjava localitzar els espais i conviure amb els seus familiars.
En Sheriff ha estat un activista a Mataró, una ciutat catalana de la costa del Maresme on hi ha des de fa molts anys ciutadanes i ciutadans d’origen africà: ha dinamitzat associacions de veïns, entitats africanes i tota mena d’activitats socials. Ell és un dels primers senegalesos en arribar a aquesta ciutat a finals dels anys 60, i el seu matrimoni amb la Loli va ser un acte d’amor i fermesa per part seva, exposada a crítiques i racisme social del seu entorn. Ella també era immigrant dins del propi país, arribada d’Andalusia..
Malgrat el rebuig de l’entorn ella tenia clara la fermesa personal del seu marit i varen tenir la Bintou.
Ella en el seu viatge descobreix la complexitat dels seus orígens, de la seva identitat, de les seves arrels... viatja per tota la família i descobreix i accepta la particularitat de l’estructura social i cultural de la ètnia diolà, de la que forma part el seu pare i també el seu futur marit, l’Omar, un noi també diolà (diolà-koatay) que ja es trobava a l’estat espanyol. Decideixen casar-se per doble partida: a Catalunya i a la Casamance (regió del Senegal originària del Sheriff i l’Omar).
No es tracta d’un caprici, sinó d’una assumpció d’una doble identitat, o potser la voluntat de posar per davant el diàleg abans que la tossudesa de la identitat única.
Les bodes, ben particulars, esdevenen exemplars fenòmens on tothom participa de la cultura de tothom.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…