Taxi Détour is een bijzondere transportdienst die de bezoekers van Manifesta 9 uitnodigt voor een gedenkwaardige reis tussen Maastricht en Genk

Gedurende Kunsttour 2012 op 26, 27 en 28 Mei zal B32 een ‘kantoor’ openen om het project voor te stellen aan een breed publiek. Er kunnen reserveringen geboekt worden voor de taxiritten naar Genk op 31 Mei, 1, 2, 3, 8, 9 en 10 Juni.

Het concept van Taxi Détour correspondeert met het thema van de Biënnale; het belang van verhalen en de interpretatie van geschiedenis. Een ritje met de taxi levert vaak niet alledaagse gesprekken op. Tijdens het rijden hoor je soms verhalen die je even in een andere wereld doen duiken.

Taxi Détour gaat er vanuit dat er extra transportdiensten richting de Biënnale in Genk gewenst zijn, zowel in fysieke als metaforische zin. De stad Maastricht die met haar internationale vliegveld en Centraal Station als belangrijke verbinding in dit gebied dient zal hoogstwaarschijnlijk vele bezoekers van de Biënnale mogen verwelkomen en accommoderen.

Taxi Détour verzorgt niet alleen de reis tussen Maastricht en Genk maar activeert ook de herinneringen van het gebied. Zij fungeert als het ware als een tijdcapsule waarin beweging in de ruimte gelijktijdig beweging in de tijd betekent. Gedurende de reis zal de passagier (naast de chauffeur) vergezeld worden door een verhalenverteller. Denk bijvoorbeeld aan een historicus met kennis van de locale geschiedenis of een acteur met een al dan niet fictief verhaal. In een enkel geval neemt de taxichauffeur zelf de rol van verhalenverteller op zich.

Voor het ‘wagenpark’ van Taxi Détour heeft B32 verscheiden kunstenaars uitgenodigd om een thema taxi naar eigen invulling te verwezenlijken. De kunstenaars zullen in contact gebracht worden met jonge schrijvers, acteurs en historici om zo samen tot een uniek concept te komen.

Deelnemers zijn: Studio Oneindigheid (Chaim van Luit, Joep Vossebeld, Charlotte Lagro, Guusje Sijbers, Jörg Theissen), Jeroen van Bergen, Ilona van den Brekel en Lorna Buckley, Claudia Falutoiu, Nathania Rubin, Arno Sanders, Nina Grunenberg, Yvonne Klasen en Thilo Schmülgen, Lucas Kramer, Veronique de Jong en Aniek Schiepers en Chantal Le Doux

Het hele project zal gedocumenteerd en vervolgens tentoongesteld worden in onze expositieruimte in de Bourgognestraat. Denk hierbij aan videodocumentatie in de vorm van roadmovies, foto’s en geluidsopnames van de passagiers en de verhalenvertellers. De tentoonstelling zal vergezeld gaan met extra aktiviteiten zoals film- en vertelavonden.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…