Odbrana rada

ZONA CRVENO

Napominjem da ništa od viđenog i ovde napisanog nije fiktivno ni u kom smislu. U tekstu koji sledi dajem Vam obrazloženje svog performansa i svih njegovih sastavnih elemenata. Stojim iza ovog dokumentovanog rada u potpunosti i bez skrivanja značenja.

"Svako biće u sebi nosi seksualnu snagu koja može doći do usijanja takvog da po svaku cenu želi izaći na površinu".
Nepoznat autor

U želji da prikažem erotsko biće koje se krije ispod svake odeće, odlučila sam se na višemesečni celibat, kako bih svoje telo dovela u poziciju unutarnjeg vrenja. Početkom apstinencije započet je i proces razvijanja ovog rada na nivou razmišljanja i planiranja, vremenom sve intenzivnijeg. U glavi mi se razvila ideja koja mi noću nije dozvoljavala da mirno spavam. Ideja se razvijla u želju, a želja u potrebu. Morala sam to da sprovedem u delo.

Bela odeća, uključujući i masku, jeste početni stadijum ovog performansa. Ona predstavlja prividnu čistotu, pretežno lažni moral i ljušturu koju nosi svako ljudsko biće, bez izuzetka. Boja koja se nazire na odeći dočarava snagu seksualnosti koja, koliko god se trudili, ne može ostati skriveni deo ljudske prirode.

Svlačenjem odeće, redom odozdo na gore, pokušala sam da ukažem važnost lica koje otkrivam na kraju. U telu leži seksualna snaga i senzualnost koje su više fićičke prirode od samog lika koji, svojim otkrivanjem razotkriva čitavu ličnost ispod maske.

Crvena boja, kao simbol snage, seksualnosti, uzbuđenja i svih unutarnjih poriva i nagona, naglašava otkriveno erotsko biće koje je, konačno, izašlo na površinu.

Za svoj performans svesno sam odabrala Knez Mihailovu ulicu, kao glavnu i najprometniju ulicu grada Beograda. Uradila sam to kako bih pokazala snagu dominantnog unutrašnjeg bića koje oduvek teži otkrivanju pred svetom.

Trudila sam se da performans izvedem bez ikakvog nagoveštaja vulgarnosti i neukusa. Proces je prošao bez problema i incidenata.

Učesnici:

Snimatelji: Marko Paunović i Nenad Marjanović

Fotograf: Slavica Dolašević

Drugari čuvari: Anđela Murganić, Aleksandra Matić, Slađana Panić, Aleksandar Simić

Umetnik: Teodora Stamenković

Datum izvođenja: 03.06.2012

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…