De allereerste Gaypride van Oekraïne die op 20 mei 2012 zou plaatsvinden, werd wegens extremistische dreiging op het allerlaatste moment afgelast. De geheime route was uitgelekt en honderden leden van gevaarlijke anti-homo groeperingen openden een klopjacht op homo’s die op weg waren naar de Pride. Twee van de organisatoren belandden in het ziekenhuis.

Tim den Besten en Nicolaas Veul waren voor VPRO Dorst in Oekraïne om verslag te doen van de Gaypride. In de documentaire Gay-K volgen de makers de weg naar de allereerste Gaypride van Oekraine. De voorbereidingen, de veiligheidsmaatregelen, de geheimhouding van de route en uiteindelijk het drama op de dag van de homoparade.

Dat homo’s in Oekraïne nu pas een Gaypride durfden te organiseren heeft alles te maken met het EK. Doordat alle ogen van de wereld nu gericht zijn op dat land voelen homo’s aldaar zich gesterkt om voor hun rechten op te komen. En dat is hard nodig, want in Oekraïne hebben homo’s geen rechten. Als je op straat met je vriendje zoent kan je worden opgepakt, en als je huisbaas erachter komt dat je homo bent zet hij je op straat. Er is een grote kans dat dit alles binnenkort nog erger wordt als de wet tegen ‘homopropaganda’ aangenomen wordt. Die wet verbiedt (positieve) berichtgeving rondom homoseksualiteit, maar maakt ook hulp en voorlichting strafbaar.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…