Steeds vaker wordt er in de academie met textiel gewerkt, en steeds vaker krijgen we de vraag van de kinderen of we hun ook willen leren breien of haken (helaas wordt het hen niet meer op school aangeleerd).
Aangezien we in de ateliers moeilijk 'handwerkles' kunnen geven, zijn we op zoek gegaan naar een manier om het haken en breien op een meer speelse en artistieke wijze te introduceren in de academie.
Via het internet stootten we op het fenomeen 'wildbreien' dat steeds vaker opdook in het straatbeeld, in binnen- en buitenland.
De academie zou de academie niet zijn als we daar niet een stapje verder in willen gaan.
In plaats van objecten in de publieke ruimte gewoon 'in te pakken' met breiwerk, zijn wij voor 3-D breiwerk geggaan.
Na een zoektocht in het centrum van Deinze naar een geschikt 'target' om onze wildbreikunsten op bot te vieren, viel onze keuze op de zuilenrij van de stedelijke bibliotheek.
We hebben alle leerlingen, zowel van LG, MG als HG, uitgenodigd om een ontwerp te maken voor een zuil.
We kozen de er de ontwerpen uit die het meest geschikt bleken voor zowel beginnende als gevorderde breiers/breidsters. Gans het schooljaar zijn we druk in de weer geweest met het verzamelen van wol (met dank aan de kringloopwinkel) overal slingerden er breiwerkjes in het rond, zelfs onze teamvergaderingen werden opgeluisterd met naaldengetik.
Veel gevallen steken en zwetende handjes later is het ons toch gelukt om er een mooi geheel van te maken. vooral de leerlingen van de LG, MG en het atelier tekenkunst HG droegen hun steekje bij. Ook kwam er hulp uit onverwachte hoek: enthousiaste mama's die via hun kinderen door de breimicrobe besmet werden.
Wij zijn zeer blij met het resultaat, maar vooral gelukkig met de leerlingen die nu het brei- en haakplezier ontdekt hebben. Regelmatig krijgen we enthousiaste ouders over de vloer die heel tevreden zijn dat we hun kinderen het breien en haken bijgebracht hebben en sommigen zetten hun breikunsten thuis vrolijk verder.

Cinematography, editing & grading: engel

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…