The ‘Silooos’ is a competition entry for the redevelopment for two of the three concrete silos on ‘Zeeburgereiland’ in Amsterdam. The entry is a full integration of programme, finance, exploitation and design. The design of the Silooos can be described as basic-elegant, rough and honest materials with refined proportions and details. The industrial looks of the concrete square in front and the perforated cor-ten steel façade fit well with the image of craftsmanship, biological food and re-use of materials.
The building features a restaurant, a presentation room, retail space for tools and construction material, learn&work spaces for craftsmanship and rentable spaces for small creative business. The businesses and the restaurant also provide internships for the students of craftsmanship.

On the ground floor the retail spaces are very transparent, actively attracting people inside the Silooos. When arriving inside, a 23 meters high escalator invites you to go up into the Silooos, carrying you through all the activities in both silos. Eventually you arrive at the restaurant, the presentation space and the roof terrace on the top floors, providing a beautiful view over Amsterdam. From there one can slowly descend with spectacular spiral stairs, strolling along all the small creative business units. From the spiral stairs, glass bridges in between the silos provide connections between the small businesses and the large education space, tying both silos together and at the same time expressing the intertwining of education and practice.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…