Na twee succesvolle edities in 2010 en 2011 hebben Museum Boijmans Van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam wederom een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd een installatie te maken in de Rotterdamse haven. Met de tentoonstelling ‘Ballads’ transformeert Sarkis (1938) de industriële Onderzeebootloods deze zomer tot een bijzondere plek.

Sarkis (1938), geboren in Istanbul en sinds de jaren 60 woonachtig in Parijs, liet zich voor de installatie ‘Ballads’ inspireren door 17e eeuwse kerkinterieurs van de Nederlandse schilder Pieter Saenredam (1597-1665). Door middel van grote sculpturale objecten, gekleurd licht en muziek transformeert Sarkis de twee hallen van de industriële loods tot een bijzondere plek, waar de bezoeker wordt ondergedompeld in een wereld van mystiek en symboliek. Elke zondag kunt u genieten van verschillende live-concerten in de tentoonstelling.
Ballads in de media

Bekijk hier het item over Ballads in het programma Moois met Jack Wouterse, uitgezonden op TV Rijnmond. Lees hier een interview met Sarkis door NLTR400.

NRC Handelsblad: "Sarkis creëert een imaginaire onderwaterwereld in het Rotterdamse havengebied.'
Volkskrant: "Onderhuids spektakel"
Vogue: "Bezoekers kunnen zich laven aan een bad van kleur, licht en klank, rondfladderen op gevederde fietsen, een glaasje water drinken, zich verwonderen.
Parool: "Leuk om gewoon doorheen te wandelen, fietsen of te skaten, razend interessant naarmate je er meer over leest en weet."
Parool: "De expositie Ballads is een levendige ontmoetingsplek. Het is een wereld van mystiek en symboliek, waarin alles - oud en nieuw, water en lucht, hoog en laag - met elkaar verbonden is."
‘Gesamtkunstwerk’ in de Onderzeebootloods


Via een kleine deur komt u in de immense ruimte van de Onderzeebootloods. U kunt door de installatie wandelen of een van de -met witte donsveertjes beplakte- fietsen nemen en zo de tentoonstelling ontdekken. Deze fietsen zijn in een grote cirkel opgesteld onder een lampenkap van 16 meter hoog, waarin een grote spot op en neer gaat op het ritme van de ademhaling van de kunstenaar. De ruimte wordt gevuld met klanken van een carillon met 43 klokken, dat aan een architectonische constructie van 18 enorme boomstammen hangt. Het carillon brengt het minimalistische muziekstuk ‘Litany for the Whale’ van avant-garde componist John Cage ten gehore. De compositie, gebaseerd op de roep van twee walvissen, refereert aan de geschiedenis en gebruiksfunctie van de loods, waar ooit onderzeeboten werden gebouwd. De verbinding tussen heden en verleden is een terugkerend element in de praktijk van Sarkis.

Ook de Futuro, een futuristisch vakantiehuis uit de museumcollectie, is geland in de loods en vormt het decor voor de bijzondere films van Sarkis, waarin kleine bewegingen en kleur- en vormstudies centraal staan. Aan het einde van de tentoonstelling, vlak voor je weer de deur uitgaat, vraagt Sarkis de bezoeker iets terug te geven na een bijzondere ervaring.

U ontvangt bij de entree een gratis boekje met hierin aanvullende informatie over de kunstenaar en de thematieken in Ballads.
Satelliet-tentoonstelling in het museum

Gelijktijdig met de tentoonstelling in de Rotterdamse haven is in Museum Boijmans Van Beuningen ook nieuw werk van Sarkis te zien. In het museum zijn 96 aquarellen op papier opgesteld, gebaseerd op de partituur ‘Ryoanji’ van John Cage (1912-1992). Sarkis heeft zich de muzieknotatie van John Cage eigen gemaakt. Dit werk is vergezeld van een speciaal gemaakte film over Sarkis en de opbouw van Ballads in de Onderzeebootloods. Bekijk deze film op het online videokanaal arttube.nl.
Internationaal


Sinds begin jaren 70 wordt het werk van Sarkis internationaal geëxposeerd op de Biënnales van Venetië en Istanbul, de Documenta in Kassel en recentelijk in een solotentoonstelling in het Centre Pompidou in Parijs. Momenteel neemt Sarkis deel aan de triënnale in Parijs. In Palais de Tokyo toont hij de installatie 'La Frise des trésors de guerre' (The Frieze of War Trophies). Ook is momenteel een installatie van Sarkis te zien in Chåteau de Chaumont-sur-Loire in Frankrijk.
Live muziek en meer

Als onderdeel van de tentoonstelling wordt het carillon met 43 klokken elke zondag bespeeld door carillonspeler Frank Steijns. Op een aantal zondagen vindt een extra programma plaats, waarin andere muzikanten samenspelen met het carillon. Het museum organiseert naast een jazzconcert, ook een carillon- en pianoconcert en een carillon- en orgelconcert.

Daarnaast zijn er elke zaterdag gratis rondleidingen door de tentoonstelling, maandelijkse combinatierondleidingen over het omliggende RDM-terrein en de tentoonstelling is open tijdens de Wereldhavendagen op 7,8 en 9 september. Speciaal voor kinderen organiseert het museum een voorstelling met een poppenspeler, een kinderworkshop in het museum en nog veel meer.

Rondleidingen voor groepen:
In samenwerking met Archiguides biedt het museum naast het volgen van een rondleiding door de tentoonstelling Ballads van Sarkis, ook de mogelijkheid tot een fietstocht over Heijplaat en/of een wandeling over het RDM terrein. Lees hier meer.

Sarkis geeft de bezoeker graag iets mee: u kunt hier het muziekstuk 'Litany for the Whale' downloaden, uitgevoerd door carillonspeler Frank Steijns.

Voor meer informatie over de activiteiten rondom de tentoonstelling, zie rechterkolom van deze pagina.
Onderzeebootloods


De Onderzeebootloods is een samenwerkingsproject van het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Gedurende vijf jaar wordt elke zomer een speciaal gemaakte grote installatie van een vooraanstaande hedendaagse kunstenaar getoond. De loods, gebouwd in 1937 is in omvang vergelijkbaar met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen. De twee eerdere edities staan op naam van Atelier van Lieshout in 2010 en Elmgreen & Dragset in 2011. De Onderzeebootloods is een van de initiatieven van het Havenbedrijf Rotterdam om een breed publiek in contact te brengen met de haven, én om de kwaliteit en beleving van het havengebied te versterken. De Onderzeebootloods is een onderdeel van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op Heijplaat. Het industriële erfgoed uit de eerste helft van de vorige eeuw wordt momenteel herontwikkeld. Daarbij staan onderwijs, innovatieve bedrijven en cultuur centraal. Meer informatie over RDM Campus vindt u hier.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…