Лекция на Атила Мелег на тема: “Разпадането на социализма: взаимовръзката между локални и глобални фактори” в The Fridge & Социален център Хаспел
newleftperspectives.wordpress.com/2012/02/27/attila-melegh/
newleftperspectives.wordpress.com/2012/03/31/attila-melegh-audio/

В тази лекция, Атила Мелег ще се фокусира върху глобалните йерархии и идентичности, чиято същност държавните социализми не разбират. Според Атила Мелег, държавните социализми остават фундаментално евроцентрични. Атила ще обясни как това е допринесло за разпадането на социализма и каква е динамиката на взаимодействието на глобалните и локални фактори в този проблем.

Атила Мелег е унгарски социолог, икономист и историк. Изследователските му интереси включват: демографска история на Унгария през 19-ти и 20-ти век, историческа и дискурсивна социология на демографията и историческа социология на миграцията. Последната му книга (On the East-West Slope? Globalization, nationalism, racism and discourses on Central and Eastern Europe) Мелег анализира социологическите и символни значения на разделението на Източна и Западна Европа, след края на Студената война. И докато базовата полярност на Студената война се запазва, нейният смисъл се изменя радикално от края на 70те години на 20 век.

Тази лекция е част от проекта Нови леви перспективи.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…