Danes, v petek, 12. oktobra 2012 je tudi uradno stekla kampanja pred volitvami za predsednika republike. Kandidat SD za predsednika države Borut Pahor meni, da je sklenitev dogovora med vsemi političnimi strankami, tako koalicijskimi kot opozicijskim, edina pot, ki nas bo popeljala iz krize, je dejal na novinarski konferenci v svoji volilni pisarni na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Prvi element takega dogovora bi bil dogovor o prednostnih reformah, pravi Pahor. Dogovorili naj bi se, da se o teh reformah ne spodbuja, v primeru morebitnega razpisa pa ne podpira referenduma.

Poleg tega bi se morala politika "upreti skušnjavam po spodbujanju predsodkov in zamer, še zlasti tistih, ki so povezane s polpreteklo zgodovino", je zapisal v izjavi o nuji narodne enotnosti za izhod iz krize z naslovom Zmoremo samo skupaj.

"Zdaj je zadnji čas, da sklenemo dogovor o skupnem naporu za izhod iz krize," meni. "Čas za uspešno ukrepanje se izteka. Gre za vprašanje, ali bomo gospodarji ali hlapci svoje usode," je prepričan.

Zahtevnost zdajšnjih razmer zahteva takojšnje in usklajeno ukrepanje, morebitna politična kriza pa bi pomenila nov zastoj, ki si ga ne moremo privoščiti, navaja.

Naši problemi niso v glavnem gospodarske, socialne, ekonomske ali finančne narave, je prepričan. "Glavni problem Slovenije je političen," je dejal.

Slovenci imamo v prelomnih trenutkih v svoji zgodovini po njegovih besedah tako izkušnjo enotnosti, kot je bilo leta 1990, kot izkušnjo razklanosti. Toda "enotni obstanemo, razklani propademo", opozarja. Ni razlogov, da Sloveniji ne bi uspelo, če se skupaj potrudimo, je dejal.

K sodelovanju pri kampanji je povabil tudi skupino študentov računalništva iz Maribora, ki so mu za mobilni telefon pripravili aplikacijo. Ta omogoča spremljanje njegove kampanje, preko nje pa je med drugim mogoče tudi podajati mnenja, so povedali študentje. Pahor je ob tem pojasnil, da želi s to potezo pokazal, da mu je "mar za mlade, ki bi radi nekaj dosegli".

Več o aplikaciji "Borut Pahor" za mobilnike na youtube.com/watch?v=5OQ9gGAi7o0&feature=plcp

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…