lunchseminarium på Valtech handlade om designtrender, med en historisk tillbakablick till nutid och tankar om framtiden.

Ca 100 intressenter kom och lyssnade på dragningen. Se gärna vår presentation i form av parallax scroll på stam.se/designtrender

Nedan följer ett axplock från seminariet om designtrender.

Historia:

1980 Internet håller på att tillverkas och arkadspelen är heta. Spelet Moon Patrol med en cool animeringseffekt (parallax scroll) får stort genomslag. youtube.com/watch?v=HBOKWCpwGfM
till....
2012 Responsiva gränssnitt. Innehållet optimeras för olika enheter så som mobil, surfplattor och desktop. Valtech tar numera fram webbplatser med tydligt ”mobile first” tänk.

Nutida trender:

Skeumorphism

Under dragningen om trender pratade vi lite kort om Skeuomorphism – vad det är och hur det använts av Apple. Fram till nu har det gått lite av en inflation i användningen av skeuomorphistisk design. Pådrivande för detta har både Steve Jobs och den förre chefen för iOS, Scott Forstall, varit. Men nu när varken Jobs eller Forstall är kvar så kommer chefsdesignern Jony Ive att ta över – och det ser vi som att det blir en vändpunkt för Apple.

Vi tror att man kommer fokusera mer på enkelhet och mindre på utsmyckande design som inte tillför interaktionen något speciellt.
Dock kommer säkert skeuomorhpism säkert överleva – men att det är mer genomtänkt i de tillfällen som man applicerar det. Exempelvis kanske digitala böcker inte kommer ha kvar känslan av att man fysiskt bläddrar en sida. Däremot i vissa program som exempelvis Synthezier 76 känns det mer relevant att applicera en design baserad på verkliga objekt.

en.wikipedia.org/wiki/Skeuomorph

Modern UI

Designteamet hos Microsoft har inspirerats av det grafiska som konstskolan Bauhaus var med och formade under 1900-talets första hälft i tyskland. Typiskt för stilen var enkelhet och fokus på överföring av information. Målet är alltid att kommunicera och kommunikation måste ske på det kortaste, enklaste och mest genomträngande sättet.

En annan viktig metafor som teamet inspirerats av är tanken bakom vanliga skyltar, skyltar som exempelvis finns på flygplatser runt om i världen. Syftet med en skylt är att se till att folk kommer dit de vill.

En skylt innehåller inte en massa dekorativt, inga ramar, blommor eller lejontassar utan budskapet ska nå mottagaren så snabbt och enkelt som möjligt.

en.wikipedia.org/wiki/Modern_UI_(design_language)

Parallax scroll

Parallax scroll är en teknik som används för att låta bakgrundsgrafiken förflytta sig långsammare än förgrundsgrafiken, då uppstår en känsla av animering. Speciellt lämpar det sig för om man vill engagera en besökare och hålla kvar denna i flödet. T.ex. i storytelling eller vid produktpresentationer där man vill zooma in på detaljer.

Framtiden

I framtiden tror vi att väldigt mycket fokus kommer att vara på innehållet och hur man lyfter fram det på bästa sätt. Det blir mindre ”form före funktion” och istället kommer fokus vara på smarta designlösningar. Både smart vad gäller själva interaktionen men även det grafiska. Här tror vi att både Apple och Microsoft kommer ha stor betydelse för hur webben kommer att utformas.

Social design kommer också att bli stort, det är det redan. Sajter som tillhandahåller ramverk och platshållare så som Pinterest pinterest.com där vi själva är innehållsproducenter, formgivare och fotografer.

Angående typografi tar vi små kliv hela tiden och utnyttjar möjligheterna lite bättre hela tiden. Vi kommer att se fler exempel på hur man kan arbeta snyggare och smartare med typografi framöver. Och när teknikerna förbättras hela tiden tror vi man kommer kunna laborera mer med text så som man gjort i den analoga världen. Typografi är ett så stort ämne så vi får helt enkelt skriva ett eget inlägg om det och vad vi hoppas ska ske i framtiden.

Tack för en trevlig dag!

Anna Stam och Magnus Malmstedt

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…