CONGRESS CENTER, KRAKÓW

LOCATION: Grunwaldzkie Roundabout, Kraków, Poland
INVESTOR: Kraków Municipal Commune
AUTHORS: arch. Krzysztof Ingarden, arch. Jacek Ewý
DESIGN CONSULTANT: Arata Isozaki & Associates

ZESPÓŁ KONKURSOWY: I Nagroda w międzynarodowym konkursie architektonicznymarch
Piotr Urbanowicz, arch. Sebastian Machaj, arch. Jakub Wagner,
arch. Piotr Hojda, arch. Bartosz Haduch, arch. Tomasz Koral
ARCHITEKT PROWADZĄCY: arch. Piotr Urbanowicz
ZESPÓŁ PROJEKTOWY: arch. Sebastian Machaj, arch. Piotr Hojda, arch. Jakub Wagner,
arch. Agata Staniucha, arch. Jacek Dubiel, arch. Piotr Kita,
arch. Tomasz Koral, arch. Sylwester Staniucha, arch. Dariusz Grobelny,
arch. Anna Biskupska-Sperka, arch. Sławomir Janas, arch. Hiroyuki Mae,
arch. Maciej Szromik, arch. Jacek Szuba, arch. Maciej Wierzbiński,
arch. Maja Wilczkiewicz-Janas, arch. Tomasz Żełudziewicz,
arch. Marta Brańska, arch. Krzysztof Stępniak
WSPÓŁPRACA: Arata Isozaki & Associates: arch. Arata Isozaki, arch. Hiroshi Aoki,
arch. Yoko Sano
KKM Kozień Architekci: arch. Marek Kozień,
arch. Magdalena Kozień-Woźniak, arch. Michał Rączka,
arch. Beata Tokarska, arch. Marcin Gierbienis;
K3 Pracownia Projektowa: arch. Piotr Chuchacz, arch. Benedykt Bury,
arch. Rafał Chowaniec

COMPETITION : First prize in the architectural competition
PROJECT: 2008–2011
CONSTRUCTION: 2010 – in progress

ABOUT THE PROJECT:
The ICE Congress Centre being currently designed will provide a new architectural point of reference for a section of Kraków by the Vistula embankments, yet conforming to the prestigious historical and contemporary context, beginning with Wawel Hill, and including a panorama of the ancient Kraków, Kazimierz and Podgórze. Both the functional and the compositional design of the site results from legacy communication solutions in the area, and makes full use of the natural panoramic assets of the location to produce public space open to vistas towards the main highlights of the panorama of Kraków historical centre.

The form of the building is inscribed into the corner plot by Grunwaldzkie Roundabout. Its contemporary expression is defined by the organically shaped form, including the large glazed foyer and coming down towards the Vistula River in a slight wave, to reduce visually the scale of the building in the panorama of the embankments. Such a form makes it possible for congress and concerts participants to see the city from the foyer and to be perfectly well seen. It is so, as the foyer will be seen together with the “fifth wall” of the building from the terrace of Wawel Castle. Glass and titanium–zinc sheets, the primary materials used for the outer shell, will be complemented with individually designed ceramic tiles and stone slabs: granite, limestone, and sandstone, whose selection makes reference to the typical materials that built the history of Wawel Hill architecture. Composition of these highly varied materials and the glazing builds a mosaic covering the walls of the building, and is decisive for its expression.

Covering approximately 37,000 sq.m (400,000 sq.ft), the building will accommodate three halls for 1800, 600, and 300 seats, complemented with a 500 sq.m (5,400 sq.ft) complex of conference halls, back-office, and technical and storage facilities, with an additional underground car park with approximately 300 spaces.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…