OPNAME VAN LIVESTREAM di 08 januari 2013, aanvang: 20.00 uur
debalie.nl/artikel.jsp?articleid=469356

Sinds enkele jaren worden wereldwijd tentoonstellingen georganiseerd waarin niet het 'echte' werk van beroemde schilders tentoongesteld wordt, maar kopieën centraal staan. In deze kopieën zijn met de nieuwste technieken kleur en scherpte opgehaald. De Zonnebloemen hebben net water gehad, de huid van Het Melkmeisje is zijdezacht en rozerood en Dora Maar draagt een nieuw gestreken blouseje.

Tegelijkertijd is er reuring ontstaan rondom deze nieuwe vorm van kunstdemocratisering. Volgens museumdirecteuren en prominenten uit de kunstwereld gaat er niets boven het origineel. Waar in andere kunstvormen het citeren en kopieren van kunst volledig geaccepteerd is, houdt men in de beeldende kunst nog steeds vast aan het eren van het echte werk.

Op 8 januari spreken kunstkenners, recensenten en museumdirecteuren met elkaar over de waarde van het origineel en de ontwikkelingen binnen de kunstwereld met betrekking tot kopietentoonstellingen. Kunnen de originele werken net zo goed op de brandstapel? Ligt de ziel van de kunstenaar alleen in het echte werk verborgen, of geeft een kopie ons dezelfde ervaring? En houden de musea zo krampachtig aan de originele werken vast om zichzelf bestaansrecht te verlenen?

Met o.a. Ralph Keuning (directeur van Museum de Fundatie), Ernst van de Wetering (kunsthistoricus en Rembrandtkenner), Rudi Fuchs (kunsthistoricus, voormalig directeur van het Stedelijk Museum), Rutger Pontzen (journalist en kunstcriticus van de Volkskrant), Daan van Lent (journalist en kunstcriticus van het NRC) en Melcher de Wind (directeur Local World).

i.s.m. Local World

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…