“Wat je in een gemeente op de werkvloer kan hebben aan het NUP dat kun je vergelijken met een winkel.” Als verantwoordelijke voor het klantcontactcentrum ziet het Hoofd KCC het NUP als een soort trigger om als gemeente er mee aan de slag te gaan. Een sexy onderwerp is het volgens hem echter niet.

Hij ziet het huidige NUP als de basis, maar zou het graag wat spannender zien. Wil je namelijk als gemeente bekend staan bij je burgers dan doe je dat met branding, met een goede merknaam, zodat het herkenbaar is waar je je digitale balie hebt. Als je nu googelt op ‘bouwvergunning’ dan komt op de 400ste plaats de eerste gemeente tevoorschijn. Het thema van dienstverlening is het NUP eigenlijk voorbij gelopen.

Over wie de verantwoordelijkheid voor de inrichting van het NUP heeft, is hij erg stellig. Deze ligt bij de gemeente, aangezien dat de eerste overheid is om klantcontacten af te handelen. Wel benadrukt hij dat gemeenten niet alles apart moeten doen. Je moet van elkaar leren en met elkaar goede standaarden afspreken.
Het Hoofd KCC merkt daarbij op dat het enorm lastig is om gemeenten op een lijn te krijgen. In woorden is die lijn er vaak wel, maar wanneer het echt concreet wordt haken gemeenten af, omdat ze dan hun autonomie en bewegingsvrijheid kwijt zijn. Hierin ziet hij duidelijk een rol voor King. Zij moeten volgens hem investeren in de samenwerking tussen gemeenten. Niet alleen het ondersteunen, maar ook het faciliteren, bijvoorbeeld door aan het werk te gaan met softwareleveranciers. Als NUP zijnde zou hij niet alleen aan gemeente vragen wat je voor ze kan doen, maar ook iets voor ze meebrengen, een gereedschapskist.

Als hij NUP aan kinderen moet uitleggen denkt hij aan een speelgoedwinkel. Een winkel waar je de etalage aantrekkelijk maakt en de looppaden netjes inricht, dat je weet wie je klanten zijn en dat je een goede registratie hebt.

Bekijk de preview voor de eerste beelden van het Hoofd KCC!

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…