U februaru daleke 1913-te godine, poceo je sa radom glavni zeljeznicki terminal Njujorka. Ovih dana, Grand Central proslavlja svoj 100-ti rodjendan.

Monumentalna gradjevina je rezultat lokalne politike, korporativne moci I avangardne vizije. Sem Roberts, dugogodisnji novinar Njujork Tajmsa, u svojoj upravo objavljenoj knjizi “Grand Central: Kako je zeljeznicka stanica transformisala Ameriku” pise da je ideja je potekla od Vilijama Wilgusa, glavnog inzenjera Njujorske zeljeznice pocetkom dvadesetog vijeka. Tehnoloski aspekat ideje je bio jasan: elektricni voz je, u poredjenju sa vozom na paru, laksi za odrzavanje, efikasniji I brzi. Dio Vilgusovog projekta je bio I soliter sa 12 spratova I preko 200000 kvadratnih metara poslovnog prostora.
Kako je I sam objasnio “terminal bi mogao biti transformisan od neproduktivne agencije za transport do samodrzivog, profitabilnog “rudnika zlata”” Uz neophodnu podrsku porodica Vanderbilt, Rokfeler I Morgan, izgradnja je pocela 1903 godine. Deset godina I dvije milijarde danasnjih dolara kasnije, Njujork Tajms je stampao specijalni dodatak u cast pocetka rada terminala. Prvi je stigao lokalni voz iz Harlema.

Od tada je proslo bezbroj sastanaka I rastanaka kod legendarnog sata, od skupocjenog opala, na glavnom salteru za informacije. Vrijeme polaska vozova je uvijek prikazano jedan minut ranije, kako bi se putnicima dala poslednja sansa od 60 sekundi. Iznad svega je konkavni plafon sa zodiakom mediteranskog zimskog neba I nekih dvije hiljade I petsto zvijezda. A nakon proteklog vijeka se sa sigurnoscu moze reci da je Grand Central stanica prezivjela surovi sud vremena I ostala jedinstvena I autenticna pozornica Menhetna.

Proslava jubileja je pocela jedanaestom godisnjom izlozbom njujorskog transit muzeja. Zurka ce trajati tokom cijele godine u formi koncerata, politickih govora, multimedijalnih izlozbi I sopinga.

Proslava 100-tog rodjendana zeljeznicke stanice je dokaz da je ovdasnja elita duboko svjesna da je Grand Central, u sustini, prica o usponu Njujorka I Amerike, odnosno, o nastanku, velegrada I imperije. Ostaje da se vidi, da li ce, I sljedecih 100 godina, svi vozovi voditi u Njujork.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…