Live stream registratie wo 27 februari 2013, aanvang: 20.00 uur
debalie.nl/artikel.jsp?articleid=471958

vimeo.com/debalie/20130327

Grofkorrelige Youtubefilmpjes waarop oom agent een ogenschijnlijk argeloze burger volledig in elkaar mept. Een ME-eenheid die demonstranten of supporters rücksichtslos muilperen verkoopt. De kranten zijn gevuld met verhalen over grof burgergeweld tegen hulpverleners, maar hoe gaat de staat eigenlijk met haar geweldsmonopolie om? Grijpen agenten te snel naar hun wapens en/of blazen de media ieder incident op? Feit is: Nederland staat in de top van Europa voor wat betreft schietincidenten waarbij de politie betrokken is. En, zoals Jaap Timmer stelt: 'Uit gegevens van de afgelopen 35 jaar blijkt dat in 10 procent van de gevallen onterecht het wapen gebruikt is.'

Een gesprek over het imago van de politie in Nederland. Voelt de burger zich nog wel veilig op straat, of vormt de uitvoerende arm van de rechtsstaat soms juist een bedreiging? Op deze avond wordt de manier waarop ingegrepen wordt bij ongeregeldheden en de houding van burgers ten opzichte van agenten verkend. Heeft de politie een kort lontje gekregen, of is de burger in al zijn mondigheid te ver doorgeschoten en heeft hij te weinig respect voor de man met de blauwe jas?

Hangt het politiegeweld samen met de neiging van de overheid strenger te straffen? Is het Zero Tolerance-beleid van Fred Teeven doorgedruppeld naar de straat? Of vertellen de Youtubefilmpjes ons onjuiste verhalen en gaat er heel wat burgeragressie aan het fysiek ingrijpen van een agent vooraf? Hoe gaat het corps intern om met de afwikkeling van ongeregeldheden?

Een debat tussen rechtsdragers, wetenschappers en burgers.

Met o.a:
- Jaap Timmer, lector Veiligheid & hoofddocent Politiestudies (o.v.)
- Klaas Wilting, oud-politieman en -woordvoerder van regiopolitiekorps Amsterdam-Amstelland
- Willem Nijkerk, officier van justitie te Amsterdam, teamleider Team Amsterdam Centrum en Zuid, tevens persofficier van justitie.
- Annelies Appelhof, actrice

De avond wordt gemoderereerd door journalist en onderzoeker Patrick van der Hijden.

OPROEP!
De Balie is op zoek naar verhalen van mensen die in aanraking zijn geweest met politiegeweld. Ben jij of ken jij iemand met een dergelijke ervaring? Neem dan contact op met Sarah Sluimer via sarah.sluimer@debalie.nl.

Redactie De Balie: Sarah Sluimer.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…