This video shows some of the clips which were commissioned by Ian+, a Rome-based architectural firm, to present their work at the 2012 International Competition for the Busan Opera House in South Korea

As the architects say the project idea is to have a building inside a building: a compact core that houses the theatre and an external diluted perimeter structural envelope with all other complementary functions such as commercial spaces, exhibitions, restaurants, workshops, playgrounds; all spread throughout the free section which defines the vertical square. Behind the enwrapping structure, the core is finished with a reflecting material. The architecture loses its stability, its firmitas; the city and the landscape disperse and resolve on the core surface. The reflection decomposes the form weakening it, while the nature penetrates the building. The external envelope “wraps” the central core in the tradition of Christo’s interventions, which intended to “reveal by hiding”, intriguing one’s imagination. Packaging is indeed a way to represent the mystery surrounding the object; the auditorium is something precious, to be revealed. The facade is a three-dimensional modular steel grid 4x4 m: an independent structure declaring the importance of architecture and its necessity. It consists of a transparent skin which makes the building highly porous, open and permeable. Repetition and modularity shape high flexible spaces: each module can be reconfigured over time, and changed according to programmatic needs and use. The default use program will be enriched by subsequently introducing ideas and functions deriving from actual needs and usage; a building designed as an assemble kit of a completely interchangeable plastic model. The fundamental character for the Busan Opera House is that it no longer contains a strict time or space value which has been assigned by the architect, but it rather becomes a flexible system that varies, according to the changing needs of citizen in the course of time. In this sense the building is adaptive, living.

a video by Claudio Esposito

Architects: IaN+
Location: Busan, South Korea
Urban Concept and Architecture: IaN+ Carmelo Baglivo, Luca Galofaro, and Stefania Manna
IaN+ Design Team: Gianluca Fontana, Giulia Giusti, Giuliana Sibilia, Giuseppe Zaccaria
Assistants: Valeriano Boragina, Alessandro Piccirillo, Gaetano De Francesco, Maria Cristina Vessia
Domestic Architectural Firm: IARC
Landscape: PROAP – Estudos e Projectos de Arquitectura Paisagista
Acoustic and Sound, M&P, and Sustainability: Ramboll UK
Structure and Façade Tecnology: Ramboll Italy
Theatre Consultant: Carr & Anger
Lighting Design: DHA Design
Client: Busan Metropolitan City
Type: Opera House
Status: International competition
Total Floor Area: 48,000m2

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…