O projektu: Značaj kulturnog nasleđa na teritoriji opštine Bač davno je uočen i valorizovan i dosta je učinjeno od kraja 50-tih godina prošlog veka na njegovom istraživanju i zaštiti. Poslednji pokušaj da se aktivnosti zaokruže - tako da sa nasleđe dodatno istraži, zaštiti, prezentuje, te da se njime adekvatno upravlja, odvija se od 2006. godine kroz Razvojni projekat integrativne zaštite nasleđa opštine Bač "Vekovi Bača".
Projekat "Vekovi Bača" nastao je kao spontani odgovor na situaciju kada se pojavio interes lokalne zajednice za očuvanje nasleđa, koje se nalazilo u stanju da se ne može koristiti, odnosno prezentovati javnosti. Izuzetnu vrednost sveukupnog nasleđa ovog dela Srbije i Vojvodine čini njegova izrazita istorijska slojevitost i multikulturalnost i specifično sadejstvo čoveka sa močvarnim, ravničarskim terenom u kontaktu sa glavnom ulicom Evrope - rekom Dunavom. O velikom istorijskom značaju svedoči arhitektonsko i arheološko nasleđe Bača i njegove okoline, čije artefakte nalazimo iz vremena od pre osam milenijuma. Srednjevekovna Tvrđava Bač iz 14. veka, sa utvrđanim zamkom i podgrađem, pravoslavni manastir Bođani iz 15. veka, franjevački samostan u Baču iz 12. veka, kao i ostaci hamama iz 16. veka, tradicionalno narodno graditeljstvo, industrijsko i hidro-tehničko nasleđa, zajedno sa bogatim prirodnim i nematerijalnim nasleđem predstavljaju izuzetan potencijal za razvoj kulturnog, ekološkog, verskog i turizma posebnih interesovanja.
Kada je krajem 2005. godine u Pokrajinskom zavodu napravljen koncept projekta, nazvan "Vekovi Bača" (autor arh S.. Vujović), postavljeni su ciljevi i okvirni akcioni plan za period 2006-2010. sa isticanjem njegovog razvojnog karaktera i integrativnog pristupa zaštiti.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…