Over de kortstondige én vruchteloze aanval van KV Mechelen in de tweede helft van de jaren '80 op de machtspositie van Anderlecht in het Belgische voetbal.

9 november 1989: Anderlecht-KV Mechelen in het Constant Vanden Stockstadion. Voor het eerst in de geschiedenis van de Europa Cup nemen twee Belgische ploegen het tegen elkaar op. Veel waarnemers zien in het duel een potentieel kantelmoment. De Mechelaars hebben niet alleen de heenwedstrijd met 1-0 gewonnen, hun voorzitter, de ietwat kleurloze ondernemer John Cordier, wil de pikorde in het Belgische voetbal grondig verstoren. Om dat te bereiken heeft hij begin 1986 het volledige vertrouwen gegeven aan de Nederlandse trainer Aad de Mos. Die heeft vervolgens in geen tijd van een krampachtig spelend elftal een groep winnaars gemaakt. Een groep die erin slaagt Europa te verbazen door in mei 1988 Ajax te verslaan in de finale van de Europese Beker voor Bekerwinnaars.

Van de weeromstuit is KV Mechelen hip. De club heeft zijn zaken goed op orde, staat bekend als een uitstekende betaler en heeft groeicapaciteit. Anderlecht, waar van oudsher de macht van het Belgische voetbal geconcentreerd is, staat erbij en kijkt ernaar. Als de twee clubs vechten om de gunsten van Ajax-spits Johnny Bosman wordt Anderlecht plots geconfronteerd met zijn limieten. Bosman kiest voor KV Mechelen. Met de Nederlander in de ploeg lijkt Mechelen op te stomen naar zijn eerste landstitel in eenenveertig jaar. Het is het moment waarop Anderlecht besluit het succes van de nieuwe concurrent te ondergraven. Iemand moet de coach van Mechelen polsen naar zijn interesse om de overstap Brussel te maken.

'De aanval op Anderlecht' is een verhaal over drie sleutelfiguren in het Belgische voetbal van de tweede helft van de jaren '80. John Cordier die in een voetbalploeg de perfecte mogelijkheid zag om uit de anonimiteit te treden, Aad de Mos die KV Mechelen dermate omvormde dat hij er tot vandaag mee vereenzelvigd wordt en Constant Vanden Stock die door een club op dertig kilometer van zijn deur zo in de hoek werd gedrumd dat hij onverbiddelijk terugsloeg.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…