Plasthölje, handtag, organisationens logotype och ett litet inkast för mynt och sedlar. Så ser den klassiska insamlingsbössan ut. När vi på NY Reklambyrå arrangerade en gatufest för att samla in pengar till Ung Cancer, tog vi ett nytt grepp på bössan.

Grunden var den lätta delen. En trälåda, cirka 120 cm hög och 60 cm bred, snickrades ihop och målades med Ung Cancers budskap och med uppmaningen att skänka en slant. Vi ville dock ha något som verkligen väckte uppmärksamhet för att göra förbipasserande på gatan nyfikna och därmed få dem att stanna till och bidra.

Lösningen blev att montera en raspberry PI med två sensorer i lådan, som känner av när ett mynt läggs i. När myntet landar i lådan spelas ett ”thank you!” upp och ett par sekunder senare tar lådan en bild på personen som precis bidragit. Bilden hanteras av en server som lägger upp den på ny.se/gatufest och den tweetas även ut på kontot @tacksammabossan så att alla kan bevittna generositeten.

Lådan kostade totalt 1500 kronor att bygga och allt kommer att återanvändas i andra projekt. Vi spånar nu på nästa version, som ska bli ännu mer portabel och interaktiv.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…