Live stream registratie vr 14 juni 2013, aanvang: 17.00 uur
debalie.nl/artikel.jsp?articleid=479277

Discussies over de Publieke Omroep verzanden vaak in de vraag of en zo ja waar er bezuinigd kan worden. Tegelijkertijd zijn er veel meer ontwikkelingen gaande die het bestaan van de Publieke Omroep op de proef stellen; nieuwe platformen die taken overnemen en de grotere toegang van het publiek tot veel meer media. De toekomst van de Publieke Omroep valt dan ook samen met een poging tot het legitimeren van zijn bestaan.

Welke legitimatie - en welke pijlers - liggen er ten grondslag aan de PO en hoe kunnen we die in de toekomst waarborgen? Wat kunnen we leren van het buitenland, BBC, Frankrijk of misschien wel Denemarken? Is de Publieke Omroep een essentieel onderdeel van onze samenleving of een leuke extra?

Verkenner in deze aflevering is Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de UvA, voormalig hoogleraar Journalistiek en specialist op de relatie tussen (nieuwe) media en maatschappij. In het panel o.a. Frank Volmer, algemeen directeur nieuwsmedia Telegraaf Media Groep, vice-voorzitter NDP Nieuwsmedia, Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur en Hans Laroes, voormalig hoofdredacteur NOS Journaal, schrijver De littekens van de dag en bekend om zijn zeer kritische kijk op de Publieke Omroep. Ook zochten we Ruurd Bierman op - project manager European Broadcasting Union - en presenteert hij op film zijn eerste bevindingen rondom het Vision 2020 project; een internationaal project gericht op de toekomst van de Publieke Media.

Met als vaste moderator Lennart Booij.

De Verkenners
Kranten die met de komst van het Internet vrezen voor hun toekomst, de Publieke Omroep die ondanks de bezuinigingen zijn publieke taak moet blijven vervullen en programmamakers die hun functie proberen te herdefiniëren: de tendens is duidelijk, de media zijn in beweging.

Staatssecretaris Dekker heeft aangekondigd de toekomst van de media en die van de Publieke Omroep te gaan verkennen dit voorjaar. De Balie en het Mediafonds zien hierin aanleiding om deze verkenning in het openbaar ter hand te nemen en te bezien waar de mogelijkheden en kansen liggen.

De tweewekelijkse reeks ‘De Verkenners’; een serie bijeenkomsten die de rol, kracht en toekomst van de media kritisch onderzoeken en een licht werpen op vernieuwende impulsen.

Redactie De Balie: Marije Ligthart & Tim Wagemakers
debalie.nl

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…