Performans, ki je doživel svojo premiero na dan prvega kroga slovenskih predsedniških volitev razkriva, kako srečni smo, da živimo v demokraciji.

“Energično skakanje napol nagih teles. Ravna svetloba, vključno z osvetlitvijo občinstva, en mikrofon, občasno ponavljajoča se lucidna glasbena intervencija – to je vse, kar ta performans potrebuje, da bi maksimalno ironiziral klavrno stanje predstavniške demokracije.” (Nenad Jelesijević, Radio Študent)

Nastanek performansa sovpada z volitvami in nagovarja bodočega predsednika države: “Dragi Gospod Predsednik, mi ne sprašujemo kdo si, mi smo srečni, da si, kar si. Predsednik! Ti si naš in mi smo tvoji. Brez rezerve. Brez dvoma. Na živo in mrtvo. Dragi Predsednik, smo in ostajamo tvoj srečni kolektiv, tvoja skupina, tvoje volilno telo, tvoja Via Negativa.” Performans problematizira vlogo, ki jo v demokratičnem sistemu igramo vsi državljani, vlogo volilnega telesa. Volimo, kar nam sistem ponudi v izbiro. Tudi če ne izbereš ničesar, si izbral. Predstavniška demokracija je inteligenten stroj, ki zmelje vse. Tiste, ki so za in tiste, ki so proti. Volilno telo ni tukaj zato, da bi izražalo voljo, temveč da vzdržuje sistem. Naši demokratično izvoljeni predstavniki počenjajo samo to, kar je volilno telo pripravljeni sprejeti in podpreti. Lastno volilno telo trošimo za prazne fraze in do skrajne meje fizične vzdržljivosti.

Performans je avtorsko delo skupine
Performerji: Katarina Stegnar, Grega Zorc, Vito Weis, Anita Wach, Boris Kadin, Loup Abramovici, Lada Petrovski Ternovšek
Koncept in režija: Bojan Jablanovec
Glasba: Kraftwerk
Glasbeno svetovanje: Tomaž Grom
Stilistka: Mateja Benedetti
Oblikovanje luči: Igor Remeta
Producentka: Špela Trošt
Produkcija: Via Negativa ob podpori MO Ljubljana in Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS
Premiera: Na dan prvega kroga slovenskih predsedniških volitev, 11. november 2012, Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana
Trajanje: 70 min

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…