VIDEO: Petra Belc, Luka Rukavina // Plan 9 prod.

nedjelja, 7. srpnja

Od 5 do 7 sati ujutro
Krležine adrese
Radićeva (nekadašnja Duga ulica 7)

7 sati ujutro
Doručak kod Krleže
Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža
Krležin Gvozd 23

05h - Krležine adrese

Krležine adrese zamišljene su kao glazbenoscensko događanje koje se održalo na Krležin rođendan (7. srpnja 1893/2013) od 5 sati ujutro zaključno s gastronomsko-nadrealističkim događanjem Doručak kod Krleže, koji je započeo u 7 sati ujutro na Gvozdu, s obzirom na činjenicu da je Krleža rođen u to doba dana. Naime, to glazbeno-scensko događanje, u izvedbenoj formi procesije, započelo je kod Krležine rodne kuće u Radićevoj (nekadašnja Duga ulica br. 7); nadalje, odvijalo se ispred hotela Palace i staroga Leksa (Trg J. J. Strossmayera 4), kod Meštrovićeva Zdenca života (HNK) i završno ispred Krležina spomenika (rad kiparice Marije Ujević-Galetović), odnosno na Krležinu Gvozdu 23, dakle, na Krležinim bitnim psihogeografskim mjestima ovoga dijela grada. Cjelokupno je događanje završilo gastronomskonadrealističkim susretom Doručak kod Krleže (u 7 sati ujutro – vrijeme Krležina rođenja) na Gvozdu, gdje je poslužen doručak u formi slatke zakuske – slatkiša koje je Krleža naročito obožavao (kafekremšnite uz čaj, kavu i/ili jutarnju rakiju – osoban odabir). Naime, kao što je zapisala Eliza Gerner – Krleža je volio slatko, primjerice, za kafe-kremšnite kao kadet u Pečuhu pisao je ljubavne pjesme prema narudžbi prijatelja Milana Arka za njegovu djevojku.

Koncept: Goran Matović, Suzana Marjanić, Dubravka Zima, studenti/ice Hrvatskih studija (Martina Jurišić, Bojan Koštić i Veno Mušinović) i polaznice Centra za ženske studije (Petra Belc, Zvonimira Milevčić, Tatjana Tomić i Jadranka Žinić Mijatović); Ivan Colarić

Izvođači/ice: Petra Belc, Jelena Bulić, Ivan Colarić, Marija Geiger Zeman, Ivica Gunjača, Martina Jurišić, Bojan Koštić, Zvonimira Milevčić, Veno Mušinović, Jasmina Pavić, Petra Težak, Tatjana Tomić, Jadranka Žinić Mijatović

Glazba: Mokre Gljive (Jurica Pačelat i Ivan Šaravanja); Bojan Koštić i Martina Lončar

Volonterke: Mihaela Dolački Jozić, Klaudija Hižar, Iva Kordić i Lina Malek

07h - Doručak kod Krleže

U okviru gastronomsko-nadrealističkoga susreta u neformalnom razgovoru evocirali su svoja sjećanja na susrete s Krležom krležolozi/krležologinje, krležijanci/krležijanke i krležofili, a glumci/ice su izvodili fragmente iz Krležina opusa.

Domaćin događanja: Velimir Visković
Latica Ivanišević: Scenografija Belinog stola za Krležu

“Dijete je dakle rođeno 7. 7. 1893. u 7 sati ujutro (petak), a čitao sam u Miljukovljevim ruskim Pariškim novinama god. 1938. jula da će se ova astrološkokabalistička kombinacija javiti opet za nekoliko stotina godina, jer zbroj broja 1893 iznosi 21 (1+8+9+3), a to je opet djeljivo s tri (21:3=7), daje tri sedmice 7,7,7, a sudbina djeteta zapletena u ovom kolopletu od sedam sedmica – nije od ovoga svijeta – završit će svoj život na štakama! Bravo!” Krležino pismo Mati Lončaru, ulomak (usp. zbornik Krleža danas. Prilozi suvremenom promišljanju Krleže, ur. Marina Vujčić i Velimir Visković, Zagreb, Kazalište Ulysses, 2007., str. 77)

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…