Toneelgroep Oostpool brengt van 28 september t/m 29 november 2013 Het Proces van grootmeester Franz Kafka op het toneel. Een absurdistisch stuk over schuld en angst, langzaam uitmondend in een zowel verstikkende als geestige nachtmerrie waar niet aan te ontsnappen valt. Joeri Vos bewerkte de roman voor het theater, de regie is in handen van Marcus Azzini en Stefan Rokebrand vertolkt de hoofdrol. Er is gekozen voor een jonge, talentvolle cast, met onder anderen Teun Luijkx (A’dam – E.V.A., &Me), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (App, Bloedbroeders, Schemer) en Bram van der Heijden (Tramlijn Begeerte, Tsjechov): de jonge honden van het Nederlandse Toneel.

In Het Proces komt Josef K, een vooraanstaande bankmedewerker, van de ene op de andere dag in een absurde nachtmerrie terecht. Hij wordt van zijn bed gelicht en gearresteerd, zonder te weten waarvoor. Overtuigd van zijn onschuld gaat K de strijd aan. Maar iedere keer als hij een poging doet het raadsel te ontcijferen, verschuift als in een droom de werkelijkheid en raakt hij verder verstrikt. Hij komt terecht in een bizarre wereld, een doolhof, waarin logica lijkt te wijken voor angst, schuld en de macht van onzichtbare rechters. Langzaam raakt K’s leven doordrongen van ‘het proces’ waarvoor niemand verantwoordelijk lijkt.

Franz Kafka schreef Het Proces in 1915 en kon toen nog niet vermoeden dat het universum dat hij beschreef zo herkenbaar is voor iedereen. Toneelgroep Oostpool brengt een bewerking van deze klassieker - actueler dan ooit – met een vertrouwd artistiek team (Orlando, Hamlet, Tramlijn Begeerte). Kafka was behalve ongemakkelijk en donker, ook een meester in het oproepen van beelden en het neerzetten van bizarre, grappige situaties. Dit biedt regisseur Marcus Azzini na onder andere Orlando opnieuw de kans om een voorstelling te maken die zowel talig als beeldend is. En zowel verstikkend en pijnlijk als geestig en absurd.

tekst Franz Kafka | bewerking Joeri Vos | regie Marcus Azzini | met Ludwig Bindervoet, Kay Greidanus, Bram van der Heijden, Teun Luijkx, Kirsten Mulder, Stefan Rokebrand, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Vincent van der Valk | scenografie Theun Mosk | kostuums Mattijs van Bergen | licht Stijn van Bruggen | muziek Florentijn Boddendijk, Remco de Jong | dramaturgie Rob Klinkenberg | met dank aan Kemna Casting

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…