Elf leden van de gemeenschap Gérard in de bergen bij Léogâne, Haïti maakten gezamenlijk deze video. De leden zijn onderdeel van de boerenorganisatie RAPADEGET: Rassemblement de Paysans pour le Développement de Gérard Trouin.

Het doel was om in kaart te brengen wat de veranderingen zijn die in de gemeenschap hebben plaatsgevonden, zaken waar ze met zijn allen trots op zijn. Daanaast werd er nagedacht over de toekomst: hoe zal de gemeenschap er over vijf jaar uitzien.

Nadat hier eerst binnen de groep over was gesproken, gingen ze met deze vragen op pad. De video is vertoond aan de hele gemeenschap en er werd tegelijkertijd feedback gevraagd van de kijkers. Deze video is vertoond aan leden van twintig andere boerenorganisaties en dient ter inspiratie, discussie en motivatie. Ook kan de video vertoond worden aan de lokale autoriteiten om aan te geven wat er gaande is in de gemeenschap en wat de behoeften zijn.

De reacties van de deelnemers waren positief. Het leren van een vaardigheid en het bereiken van een doel dat zij voorheen niet voor mogelijk hielden (het maken van een video in twee dagen) geeft zelfvertrouwen. Ook het spreken over de gemeenschap, het samenwerken als een team en de mogelijkheid om het eindproduct met anderen te kunnen delen werden gewaardeerd.

ZOA en World Renew werkten in de afgelopen drie jaar samen met deze en andere boerengroepen aan verbetering van de levensomstandigheden. Dit werd bereikt door het verstrekken van zaden, gereedschap en geiten en daarnaast het opleiden van een lokale landbouwdeskundige en diergeneeskundige. Elke gemeenschap heeft een boomkwekerij, een zaadbank en vaak ook een gemeenschappelijke groentetuin. De SALT technologie waarover in de video wordt gesproken is een methode die is geintroduceerd tijdens het programma.

De workshop is gefaciliteerd door José Magloire - van der Vossen en Geke Kieft

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…