In Het Grote Racisme Experiment komen dertig nietsvermoedende jongeren terecht in een sociaal experiment. Gedurende één dag worden ze beoordeeld en behandeld op de kleur van hun ogen. De blauwogigen worden als minderwaardig en als dommer betiteld. De bruinogigen krijgen alle macht! Maken zij bezwaar tegen hun superioriteit of bevalt deze machtige positie ze wel? En komen de blauwogigen in opstand of ondergaan ze het experiment lijdzaam?

Het sociale experiment ‘blue eye-brown eye’ is in 1968 in Amerika bedacht door Jane Elliott en heeft veel stof doen opwaaien. Het is een oefening die mensen laat voelen hoe het is om gediscrimineerd te worden op basis van je uiterlijk.
Het experiment bij BNN is uitgevoerd door Seyda Buurman-Kutsal, zelf jarenlang getraind door Elliot. De dertig deelnemers worden op basis van oogkleur in twee groepen ingedeeld. De bruinogigen bepalen de regels waar de blauwogigen zich aan dienen te houden. Achter de schermen analyseren psychologen Steven Pont en Irene Verwey het gedrag van de deelnemers en ziet presentatrice Sophie Hilbrand de emoties die het experiment in de groep losmaakt.

Sophie: “Het Grote Racisme Experiment maakt het sluimerende proces van racisme inzichtelijk en invoelbaar. En het is goed je daar bewust van te zijn. De hele Zwarte Pieten-discussie maakt duidelijk dat racisme in onze samenleving aan de orde van de dag is; zodra een donkere Nederlander kritiek uit op een oer-Hollands feest dan is hij in de ogen van een groep Nederlanders meteen ‘die buitenlander’ die ‘terug moet naar zijn eigen land’, in plaats van een Nederlander die ergens kritiek op heeft. Op zo’n moment wordt het wij-zij-gevoel weer ontzettend blootgelegd”.

Het Grote Racisme Experiment wordt geproduceerd door Skyhigh TV en wordt op donderdag 7 november uitgezonden om 21.00 uur op Nederland 3.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…