Petar Peca Petrović Marš - 1940.
peca i deca

Sigurno ste čuli za čika Pecu. To je onaj ljupki deka koji je u svom životu napisao preko 1500 pesama za decu, napravio preko 1000 dečijih radio emisija, bio i ostao prijatelj najpoznatijih sportista i stvaralaca u oblasti kulture, čovek nepoznatog lika, a prepoznatljivog glasa i jedan od osnivača Studija B. Osim poznate dečje emisije "Peca i deca" uređivao je i vodio kultnu emisiju "Ogledalo" kao i nedeljni sportski program "SOS - Sve O Sportu" u kojima su gosti bili naši najeminentniji kulturni stvaraoci i svetski asovi od Bobeka, Džajića, Stekića do Zamore, Talja, Pelea...

Ovaj deka živi i još uvek vredno radi u Beogradu. Kaže da putuje svetom putem interneta i tako saznaje nove stvari i pronalazi nova interesovanja. Postoji još puno stvari iz čika Pecine biografije koje su vredne pomena, ali o tome nekom drugom prilikom. Sada je najvažnije da kažemo da je ovaj deka razveseljavao hiljade i hiljade dece svojim idejama, a to čini i danas. Ne nestaje mu volje i energije i svojim delom potvrđuje onu staru narodnu da su “deca naše blago”. A u to blago treba stalno ulagati kako bi postalo još veće, raslo, sazrevalo i činilo ovo društvo boljim.

Generacije su zahvalne čika Peci, koji ih je nesebično uveseljavao i edukovao. I činiće to dokle god bude bilo lepih pesama u njegovom peru i dece željne novih priča. Jer stari nisu stvari.

pokret65plus.org/sr/starinisustvari/28/petar-peca-petrovic-mars

Priključi se pokretu na pokret65plus.org

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…