WARMOND, 30 november 2013 – Het is precies 200 jaar geleden dat de Prins van Oranje op Scheveningen landde. De gebeurtenis markeerde het eind van de Franse overheersing en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden. Direct na de landing van Prins Willem Frederik, de latere Koning Willem I op het Scheveningse strand, 30 november 1813, vertrok gemeentebode Piet van Egmond naar Warmond om daar het goede nieuws te vertellen. In Warmond aangekomen, bezocht hij de als Orangist bekend staande bakker Willem Oudshoorn en schilder Johannes Schoneveld. Beide heren zijn onmiddellijk, vergezeld door de diender Huig Meurs, naar de toren van de ruïnekerk St. Matthias (Oude Toren) getogen om daar de prinsenvlag uit te steken en “Oranje boven” te scanderen.
De nazaten van de beide heren Oudshoorn en Schoneveld (De heren J.P. en W.J. Oudshoorn, de heer G.A. van der Steur, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de heer C.W. Schoneveld) begeleid door leden van het Comité 1813 en vele Warmonders begaven zich wederom met de 19e eeuwse vlag naar de toren om de traditie voort te zetten.
In 1863, 1913 en 1963 werd telkens gewerkt aan een – inmiddels lang – gedicht dat de betekenis van de gebeurtenissen in Warmond door de eeuwen heen beschrijft. De bekende in Warmond woonachtige auteur Maarten ’t Hart voegde voor 2013 een aantal strofen aan het oorspronkelijke gedicht toe.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…