Lezing in het kader van de driedelige reeks 'Digital Humanities: hype of revolutie?', georganiseerd door KNAW en NWO op 10 december 2013 in Spui 25, Amsterdam.

Deel 1: De digitale kaart van landschap, architectuur en verstedelijking. Met een inleiding door Piek Vossen (VU) en lezingen van Marianne Linde (TNO) en Maurice de Kleijn (VU). Moderator: Sandra Rottenberg.

De lezingen haken in op de ontwikkelingen van de virtuele digitale wereld en de implicaties die deze hebben op spatial oriented digital humanities, gericht op geschiedenis en erfgoed van landschappen en de aansluiting daarvan op de ‘revolutie’ in de ruimtelijke ordening die momenteel gaande is.

Marianne Linde (TNO) geeft een lezing over Geodesign waarbij zij schetst hoe - mede door de ontwikkelingen in sensing - de virtuele wereld, de geografie en ontwerpdisciplines elkaar toenaderen en welke impact deze toenadering heeft voor de ruimtelijke ordening. Door intuïtieve tooling en krachtige rekenmodellen kunnen op de toekomst gerichte ontwerpers de gevolgen van de beslissingen die ze nemen, in hun ontwerp direct zien en ermee werken. Ook zorgen tools, die op dezelfde manier werken als je smart phone en pc, ervoor dat de mening van de burger geografisch kan worden verzameld en zo direct als input kan gelden voor bestuurlijke discussies en ontwerpsessies. De geografie, de burger, bestuurlijke besluitvormingsprocessen en de ontwerpdisciplines worden nader tot elkaar gebracht. Kwantitatieve modellen en de mening van de burger komen samen op de ‘digitale’ tekentafel.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…