Live stream registratie - Zondag 18 mei 2014, 16.00 uur
debalie.nl/agenda/programma/van-marius-tot-megastal/e_9490521/p_11626355

We brengen onze rashond elk jaar naar de dierenarts maar knippen biggetjes zonder te knorren de staart af omdat ze anders niet in een stal kunnen leven. We doen alles om de dappere jongelingen van een schildpad te beschermen als ze naar de zee kruipen, maar schieten wilde dieren af om een bepaald evenwicht te bewaren. Dieren in de dierentuin leven in ‘gevangenschap’, maar onze eigen trouwe viervoeters hebben het getroffen dat ze ons huisdier zijn. Foei. Zit. Af. Koekje? Het dierendebat wordt gekenmerkt door voors en tegens: je bent dierenvriend of dierenbeul, vegetariër of carnivoor.

Waarom is het zo moeilijk om genuanceerd over dieren te spreken? Waar trekken we de grens tussen dierenwelzijn en eigen welzijn? We verkennen deze vragen aan de hand van drie casussen. Dierenprofessionals - van dierenarts tot kippenboer, van politicus tot boswachter - gaan in op de relatie tussen mens en dier.

Met onder anderen Niko Koffeman (Partij voor de Dieren, Eerste Kamer), Maarten Rooijakkers (varkensboer), Franca Jonquiere (dierenarts), Arjan Postma (boswachter) en René ten Bos (filosoof, auteur en organisatiedeskundige).

Waarom worden we waanzinnig als een inteeltgiraffe publiekelijk wordt omgelegd? Waarom worden we woedend wanneer blijkt dat in onze plakjes leverworst paardenvlees is verwerkt? Waarom betalen we drieduizend euro voor de nieuwe heup van onze hond? En twee euro vijftig voor een kipfilet in de supermarkt? In samenwerking met Trouw organiseert De Balie ‘De Dag van het Dier’: een verkenning van de emoties die dieren oproepen en van de positie van het dier in de Nederlandse samenleving in drie programma's.

debalie.nl/nieuws/de-dag-van-het-dier

debalie.nl

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…