1. HERITAGE BUILDING:
    The project is located in the Flora Fountain area of Fort, Mumbai. The 111-year old Edwardian Neo-Classical building was once owned by the Ismail Yusuf Trust, and formerly housed banks and offices. The building now houses the retail giant Zara, and is Zara's largest store in India, covering five floors and a total of 51,300 sq ft.

    LIGHTING DESIGN:
    AWA developed a lighting design that balances conservation concerns related to the heritage facade, with clear aesthetic goals. We developed a lighting design solution where poetic romanticism goes hand in hand with practicality- where function meets the emotional characteristics of this Neo-Classical building, and the details are highlighted and subtly integrated. This was achieved by seamlessly integrating the lighting hardware into the historical architecture of the facade to maximize the visual impact at night,while minimizing any visible hardware during the day.

    We endeavored to bring back the grandeur of the structure by highlighting Neo-Classical identities and geometric forms that run throughout the facade. The elements of the building, such as the columns and the cornices, are all lit like individual actors on stage playing to a poignant script. We utilized the properties of contrast to highlight the actors of this heritage building. Each floor has been treated with different fixtures for different elements, and they have been composed together to achieve a harmonious balance.

    To ensure the project was installed per specifications, AWA developed a series of stringent lighting installation guidelines for the local context. These guidelines outlined how to mount the lights on the heritage building, the wiring, location of drivers and the correct fixture wattage, lenses , and exact mounting angles required on each level. AWA tested the guidelines with various mock-ups to ensure each level met design goals before final installation began. As the final step, AWA was on site with the construction team during the final installation working to ensure the guidelines we followed and the design met the clients goals.

    We are thankful to our client Arif Fazlani for his support and faith. Our sincere vote of appreciation to Kirtida Unwalla and Mona Sanghvi and the construction team.

    To see more about the project, please visit our website http://www.awalightingdesigners.com

    # vimeo.com/227320377 Uploaded 23 Plays 0 Comments
  2. The site is long and linear with multiple entrances and viewing points. It was critical to create definite visual nodes for visitor orientation and collection, that would then be connected by a lighting tapestry, creating a visually clean and crisp environment at night. The excitement of the store fronts will then lend an organic growth pattern to the site- combining the rigor of a well-planned night-time urban environment with the flavors of a local souk or bazaar- and resulting in a great architectural project that augments the sense of community and civic pride.

    # vimeo.com/154602486 Uploaded 24 Plays 0 Comments
  3. This project is located in the east side of midtown Manhattan, two blocks away from the UN Headquarters in NYC. This 7-storey building houses the diplomatic offices of the Permanent Mission of the Republic of Singapore to the United Nations.The architectural intent was to create a diaphanous and friendly face to the building, while adhering to strict security requirements. The glazing system was designed with a specialized frit pattern that became clearer and less dense on the higher floors. The "fins" changed shape and twisted as they went up- displaying visual dynamism together while being grounded by the consistent rhythm of the spaces behind the facade.The scope of our work was to include all areas in the building, while conforming with all energy regulations and local NYC building codes. The lighting design for the facade was based on our analysis of the architectural intent- highlight dynamism while displaying clear solidity. We grazed the glass of the facade with a linear uplight, while the space behind was uplit with a cove, consistently on each floor.

    # vimeo.com/154606007 Uploaded 146 Plays 0 Comments
  4. # vimeo.com/154771193 Uploaded 20 Plays 0 Comments
  5. Our approach to lighting the First International Financial Center focuses on meeting all standards for a LEED Gold building rating while enhancing the salient design features of a newly constructed office facility. The new office will also serve as an urban landmark. The lighting design for the building exterior will highlight its textured mesh curtain wall, the "floating tube" corridor that projects from the building's West façade, the "bookend fins" projecting past the building fenestration at the North and South facades, and the entry canopy at street level. The lobby space is penetrated by three large elevator columns. They appear to be continuous vertical cores puncturing the ceiling and floor. This effect is achieved though cove lighting at each intersection. A feeling of weightlessness is conveyed by the illuminated vertical panels lining the pedestrian bridge at the mezzanine level. The traditional layering of the Jali screen (constructed by local crafts people) placed in front of a solid wall is thrown into relief by lighting the screen from behind for a silhouette effect.

    Lighting Designers: AWA Lighting Designers
    Architects: Kohn Pedersen Fox New York
    Client: Earnest Tower Pvt Ltd
    Visuals: AWA Lighting Designers
    Videos: https://www.youtube.com/watch?v=wmjlBPTsoNY,
    https://www.youtube.com/watch?v=6S_lN860Htc,

    # vimeo.com/154787951 Uploaded 36 Plays 0 Comments

Light in Context Channel

Contextualizing Light

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.