Copyright Jean-Pierre Dubois, wetenschapsjournalist en documentairemaker, Gent (toen 'JPD-productions').

Fragment uit mijn werkcassette met tijdcodes. Gedeelte interview van presentatrice Mieke Bouve met Jo Van Caenegem (deskundige streekgastronomie). Opnames met mijn ploeg in het Brusselse café 'A la Mort Subite', zaterdag 2 juni 1990. Het waren toen nog dure en omslachtige draaidagen met een grote opnameploeg en veel materiaal. Achter elke pijler stond een statief met een lamp van 800 of 2.000 Watt. De ploeg overdreef wel wat... al was dat toen nog wel nodig. Nu draai ik een dergelijke scène in mijn eentje met een lichtgevoelige/hoogtechnologische digitale camera en goede microfoons die het achtergrondgeluid nog beter op de achtergrond houden. Maar dat is de technologische evolutie. Inhoudelijk is het concept zeker niet verouderd.

'Groetjes uit...' is mijn concept voor een documentairereeks met nadruk op achtergronden van toerisme in België én toeristische en culturele beroepen. De eerste productie was gefinancierd met coproductie door Sony Belgium en cofinanciering door het Vlaams Commissariaat-Generaal voor Toerisme (nu 'Toerisme Vlaanderen') en het Nederlands Bureau voor Toerisme.

Een nog altijd fris en actueel concept.

In dit stukje praten Mieke Bouve en Jo Van Caenegem (toen actief bij de vzw Academie voor Streekgebonden Gastronomie en nu consulente streekproducten bij het Vlam in Brussel). Ze praten smakelijk over streekgastronomie, zoals dat toen werd bekeken.

De voorgevel van 'A la Mort Subite' is na 1990 helemaal opgefrist. Ook de verdieping boven het café is verbouwd en wordt gebruikt als het beneden heel druk is. In dat café is dat een gezellige drukte... De verdiepingen staan ook niet meer leeg en de straat werd heraangelegd. Het café is sinsdien ook een voorgoed beschermd monument.

Info: http://alamortsubite.com/NL/artikel01.html

Mail jpdubois@sciencepress.be

# vimeo.com/27695353 Uploaded

Kijkplezier met Science Press vzw

Science Press / documentaires

Wetenschapscommunicatie hoeft niet saai te zijn. Hier staan stukjes uit de documentaires van vzw Science Press in Gent.

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.