1. Since the mid nineties the architects of MVRDV gained much admiration for their extraordinary architectural designs. Initially in The Netherlands, for instance with an unorthodox office building for a broadcasting company and with the Silodam, a building that stretches out in the waters of the Amsterdam harbour, looking like a giant container ship. The colourful complex showcases MVRDV's approach to density -- a collection of several different neighbourhoods condensed into one single building.

    International attention came with the Dutch pavilion at the World Exhibition in 2000 in Hannover. MVRDV surprised it's visitors by stacking Dutch landscapes into a square tower formation measuring 40 meters high. At the moment MVRDV is working on numerous projects around the globe. As diverse as these projects may seem, they all share the same challenge for MVRDV: finding original solutions for intensified use of space by combining a variety of functions. The new market hall in Rotterdam is but one of many projects of MVRDV where this idea of producing, instead of consuming space, comes apparent.

    Since their formation MVRDV has published visionary studies about global ecological issues, like KM3, a bulky book about how to prevent the suburbanisation of the country side. In their study Pig City, MVRDV proposes it's controversial thoughts on accommodating pigs in high-rise farms.

    http://www.mvrdv.nl

    CREDITS
    Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering
    Producer: Olivia Sophie van Leeuwen
    Director: Geert van de Wetering
    Camera: Marijn Zurburg
    Sound: Jaap Sijben
    Editor: Paul de Heer
    Colour Correction: Maurik de Ridder
    Music/Sound Design: Pastelle Music

    Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix
    http://www.submarine.nl

    Commissioned by DutchDFA
    http://www.dutchdfa.com

    Like Dutch Profiles on Facebook
    http://www.facebook.com/dutchprofiles

    # vimeo.com/50857239 Uploaded
  2. The 2014 Serpentine Pavilion is designed by Chilean architect Smiljan Radić. A semi-translucent, cylindrical structure that resembles a shell and rests on large quarry stones, this year’s Pavilion occupies 350 square metres of the Serpentine’s lawn.

    Radić's design for a temporary Pavilion has its roots in the architect’s earlier work, particularly The Castle of the Selfish Giant, inspired by the Oscar Wilde story and the Restaurant Mestizo - part of which is supported by large boulders. It follows, and contrasts with, Sou Fujimoto's cloud-like Pavilion which was visited by almost 200,000 people in 2013.

    Stephenson / Bishop were commissioned to document the pavilion in construction and in use.
    Produced by Stephenson / Bishop
    Ably Assisted by Jack Latham
    Edited by Gabriel Gane

    For a selection of the still images on Dezeen...

    dezeen.com/2014/06/24/serpentine-gallery-pavilion-2014-smiljan-radic-2014-photographs-jim-stephenson/

    For more info on the pavilion...

    serpentinegalleries.org/exhibitions-events/serpentine-galleries-pavilion-2014-smiljan-radic

    # vimeo.com/106905092 Uploaded
  3. new museum of contemporary art,
    kazuyo sejima + ryue nishizawa / SANAA
    bowery, new york city,
    2007.

    directed and edited by
    fernando schapochnik
    http://www.fernandoschapo.com
    © 2016

    original song
    -hakubutsukan-
    composed by

    francisco nicosia (http://soundcloud.com/francisconicosia/)
    & mariano llere (http://soundcloud.com/mariano-llere)

    recorded at larnaka studios
    http://www.larnaka.com.ar
    buenos aires, ar

    # vimeo.com/160964025 Uploaded
  4. On commission with The Architects Journal, Stephenson Bishop visited Loyn & Co's newest home for two artists in the Forest of Dean. Here, Chris Loyn takes us through the plan and the concept of the Inside Outside House.
    The site lies in a sensitive rural location in the Forest of Dean and comprises 4 acres on a south facing gently sloping, wooded hillside. From within the site, there are panoramic views looking towards the Wye Valley Area of Outstanding Natural Beauty. Accordingly, by virtue of its location, the existing property was visible from significant distances. The proposal involved replacing the existing house, with a new highly sustainable, energy efficient dwelling.
    The brief was to create a live-work dwelling specific to both the site and to the client’s needs. This included their passion for the landscape and environment along with their requirement for two artist’s studios and a gallery like space. The building was to be contemporary and to respond sensitively and yet positively to the site, creating a timeless, quality architectural solution which will contribute both to the immediate locality and to the wider rural area in general.

    # vimeo.com/163667445 Uploaded
  5. Sou Fujimoto's plan to build an artificial tree in the V&A emerged from an architecture that draws both on the deep complexity of nature and the imposed simplicity of man-made design. Inside/Outside Tree is a series of polygonal Plexiglas sheets held together with thick cable ties that form a computerised render of an abstract tree. The structure was located on the Architecture Gallery landing and took advantage of the natural light to enhance the work’s transparent and wondrous geometric form.
    This film, shot both in the Museum and in Fujimoto's home town of Tokyo using self-shot footage, shows the architect talking about his design philosophy and reveals his practice at work.

    This film was produced for the exhibition 1:1 Architects Build Small Spaces (2010)

    # vimeo.com/11625385 Uploaded 12.1K Plays 0 Comments

Architecture

A.G. Hague

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.