1. Een blik in de toekomst

  Eeneiig wereldnieuws
  Zij voorspelden onder meer de val van De Muur: Rudolf Das (Haarlem, 1929) en tweelingbroer Robbert. Futurologen. Omdat anderen hen zo noemen. Want eigenlijk zijn het bouwkundig tekenaars. Maar door helder nadenken, wisten ze begin jaren tachtig dat De Berlijnse Muur nooit lang meer kon blijven staan. En meer van die dingen.

  In 1953 werden de Haarlemse broers plots wereldnieuws, toen ze een zeer gedetailleerde tekening publiceerden van het geheime vliegtuig Supermarine Swift. Hoe konden deze jongens deze straaljager zo nauwkeurig beschrijven? Zelfs van binnen leek alles te kloppen. Een foto van een onbeschilderd toestel bood het antwoord, daarop waren alle klinknagels te bewonderen. Voor de broers vervolgens een eitje om te berekenen hoe de binnenkant eruit moest zien.

  Heuvelwoningen in Houten
  In Helden van Toen vertelt Rudolf Das over de band met zijn broer Robbert, die al jaren in Zuid-Frankrijk woont. Over hoe zij elkaar als eeneiige tweeling aanvullen. Begon Rudolf met het tekenen van de voorkant van een schip, begon Robbert aan de achterkant, en zo liep hun tekening in het midden naadloos over.

  Veel van de bouwtekeningen van Rudolf Das zijn nooit ten uitvoer gebracht. Te ingewikkeld, te futuristisch of de tijd was er gewoon nog niet rijp voor. De heuvelwoningen in Houten zijn een van de weinige projecten die wel van de grond zijn gekomen. Verslaggever Jeroen Dirks ging naar Houten en sprak daar met uitvoerend architect Ivo de Bruin.

  Helden van Toen, iedere zaterdag om 18.15 uur op Radio 5.

  # vimeo.com/37745531 Uploaded 598 Plays 0 Comments
 2. Malle Eppo
  Die stem, die kent iedereen. De man er achter bij nader inzien ook. Want Hans Hoekman (Utrecht, 1946) maakte begin jaren zeventig furore als Eppo Spaargaren in De kleine waarheid van Willy van Hemert.

  Afkomstig van de Maastrichtse Toneelschool leek dat ook inderdaad de kant die Hoekman op zou gaan: toneel, televisie. Natuurlijk heeft hij dat allemaal gedaan, maar die donkere stem bleek ook uiterst geschikt voor iets anders: het hoorspel.

  Geld lenen kost geld
  De lijst hoorspelen waar Hans Hoekman aan meegewerkt heeft is eindeloos. In Helden van Toen vertelt de acteur dat hij het liefst met de stem werkt. Die hij naast hoorspelen ook gebruikte voor nasynchronisaties van films en cartoons, voice overs, computerspellen en voor commercials. ‘Geld lenen kost geld’ om maar iets te noemen.

  Hoorspelactrice Paula Majoor herinnert zich de eerste keer dat zij Hans Hoekman ontmoette. Ze vermoedt dat hij nooit helemaal de kans heeft gehad om te tonen wat hij allemaal kan en bedenkt ter plekke een mooie rol voor hem...

  Helden van Toen, iedere zaterdag om 18.15 uur op Radio 5.

  # vimeo.com/37396035 Uploaded 3,815 Plays 0 Comments
 3. Carnaval met Ria

  Doe ’s ff normaal
  Bijna carnaval en dat vieren we bij Helden van Toen met Ria Valk. Wie Ria Valk (Eindhoven, 1941) zegt, zegt Worstjes op mijn borstjes, het bekende refrein uit De liefde van de man gaat door de maag. Maar ook Rocking Billy, Janus pak me nog ’n keer en Ik wil ‘n cowboy als man. Daarmee bestempelde Valk zich als doldwaas artieste, die ook na ruim vijftig jaar opnieuw weet te scoren met een nieuwe carnavalshit Doe ’s ff normaal.
  Ver te zoeken, maar ook Ria Valk heeft een serieuze kant. Over het vroege overlijden van haar echtgenoot Herman de Keulenaar schreef zij het gevoelige nummer Waarom blijft de zon toch schijnen. Maar op een of andere manier wilde het met een serieuzer repertoire niet lukken.

  Gekke meid
  Dat Ria Valk te boek staat als ‘die gekke meid’ laat zij ook in Helden van Toen merken. Presentator Ben Kolster valt compleet uit zijn rol wanneer Valk de boel probeert te ontregelen. Dat lukt haar bijzonder goed.
  Verslaggever Jeroen Dirks zoekt in Helmond generatiegenoot Trea Dobbs op, die van de Ploem ploem jenka. Ria Valk was begin jaren zestig al een bekende naam voordat Dobbs haar eerste successen vierde. Toen de jonge Trea Dobbs in die beginjaren de gelegenheid kreeg om Valk eens in het echt te zien, liet zij die kans niet schieten. Ria Valk live, dat was een hele belevenis. En dat is het eerlijk gezegd nog steeds...

  Helden van Toen, iedere zaterdag om 18.15 uur op Radio 5.

  # vimeo.com/37014808 Uploaded 183 Plays 0 Comments
 4. De rechterhand van de premier
  Een opmerkelijk afwisselende loopbaan in de media. Dat is een notendop de carrière van Eef Brouwers (Zwolle, 1939). Om maar een datum te prikken: 1973. Toen hij als nieuwslezer en verslaggever begon bij het NOS Journaal. Nog steeds een instituut, maar in die jaren zeker.

  Via het hoofdredacteurschap bij het Nieuwsblad van het Noorden, kwam hij vervolgens terecht als persvoorlichter bij Philips. Om in 1995 zijn loopbaan in de media af te sluiten als directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Waar hij niet alleen de premiers Kok en premier Balkenende bijstond, maar ook het Koninklijk Huis.

  Natuurlijk is er te weinig tijd in Helden van Toen om zo’n uitgebreide carrière te behandelen. Vandaar dat Ben Kolster zich toespitst op de Journaaltijd en de RVD. Over lastige affaires en over humor.
  Oud-premier Wim Kok laat in deze uitzending ook van zich horen. Verslaggever Jeroen Dirks zocht de minister president uit de jaren negentig op thuis in Amsterdam. Het was Kok die Brouwers destijds uitdaagde voor de RVD te komen werken.
  Zie ook het filmarchief van de RVD.

  Helden van Toen, iedere zaterdag om 18.15 uur op Radio 5.

  # vimeo.com/36539004 Uploaded 102 Plays 0 Comments
 5. ‘Ze wilden een spion van me maken’
  De BVD had hem graag als spion willen inzetten. Het is hem ook geregeld gevraagd. Maar Piet Smolders (Geldrop, 1940) had het vertrouwen van de Russen niet zomaar gewonnen. En dat wilde hij niet op het spel zetten. Zijn interesse ging uit naar de Russische ruimtevaart. En niets anders dan dat.

  Spoetnik
  Terwijl de westerse wereld vol spanning naar de kosmische plannen van de Amerikanen keek, schrok de wereld zich in 1957 een ongeluk. Vanuit de ruimte werd plots een signaal ontvangen. Het was de Spoetnik. De Russen bleken technisch een verre voorsprong op Amerika te hebben. En in 1961 werd de Rus Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte.

  Deze uitzending
  In Helden van Toen vertelt Piet Smolders over zijn voorliefde voor de ruimtevaart. Hoe zijn fascinatie als kleine jongen werd aangewakkerd en hoe hij het vertrouwen van de Russen won. En wie kan er zeggen dat er een planetoïde naar hem is vernoemd? Piet Smolders dus.
  Verslaggever Jeroen Dirks bezoekt samen met sterrenkundige Ed van den Heuvel het Planetarium in Artis, waar Smolders van 1987 tot 2001 directeur is geweest.

  # vimeo.com/34952381 Uploaded 60 Plays 0 Comments

Helden van Toen

Helden van Toen

Samen met bekende Nederlanders uit het recente verleden gaat presentator Ben Kolster terug in de tijd.
Helden van Toen is een hernieuwde kennismaking met bekende Nederlanders die vroeger regelmatig op radio en televisie kwamen. Wat is er van hen geworden?…


+ More

Samen met bekende Nederlanders uit het recente verleden gaat presentator Ben Kolster terug in de tijd.
Helden van Toen is een hernieuwde kennismaking met bekende Nederlanders die vroeger regelmatig op radio en televisie kwamen. Wat is er van hen geworden? Hoe gaat het nu met ze? En hoe kijken ze terug op de hoogte- en dieptepunten in hun leven?

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.